Nākotnes pensionāriem piemaksu nebūs

Pavisam klusām valdība uzsākusi veikt izmaiņas sociālajā jomā – neraugoties uz sociālo partneru iepriekšējiem iebildumiem, ar valdības lēmumu tiks pārtraukta pensiju piešķiršana pēc atvieglotiem noteikumiem par darbu smagos un kaitīgos apstākļos.

Tiesa, tas notiks nevis nākamajā, bet 2012. gadā. Tieši tad jaunpiešķirtajām pensijām vairs nebūs arī piemaksu, bet pensiju indeksācija ar valdības lēmumu iesaldēta līdz par 2013. gadam.

Visas šīs idejas smeltas Labklājības ministrijas (LM) izstrādātajā koncepcijā par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti, ko pirms pāris nedēļām, sākoties budžeta apspriešanai, akceptēja valdība. Tomēr attiecībā uz nākamā gada sociālā budžeta izdevumu samazināšanu šajā koncepcijā nav daudz priekšlikumu. Viens no svarīgākajiem bija par pensiju piemaksu un vecāku pabalstu izmaksu pārcelšanu no sociālā uz pamatbudžetu – sociālais budžets ietaupītu ap 200 miljoniem latu. Tomēr tieši šo jautājumu valdība principā atstājusi neatrisinātu, jo vismaz attiecībā uz pensiju piemaksām nolemts to finansēšanas avotu nemainīt līdz pat 2014. gadam.

Uz Neatkarīgās jautājumu, kādas izmaiņas sagaida pensiju piemaksas, premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) atbildēja, ka "tieši tāpēc, lai izvairītos no spekulācijām par to, kas notiks ar pensiju piemaksām, tās pagaidām no pamatbudžeta netiks finansētas". Spekulācijas, visticamāk, saistītas ar bažām – vai, mainot finansēšanas avotu piemaksām, tās netiks samazinātas vai atceltas. Šonedēļ valdība nolēmusi no 2012. gada 1. janvāra pārtraukt piešķirt piemaksas pie tām vecuma un invaliditātes pensijām, kuras tiek piešķirtas no jauna (līdz tam piešķirtās tikšot saglabātas).

Pensiju piemaksu finansēšanas avota maiņu par absolūti nepieciešamu sociālā budžeta stabilizēšanā uzskatīja Latvijas Pensionāru federācija un arodbiedrības. Tas un pensiju indeksācijas iesaldēšana bija vieni no tiem jautājumiem, kuriem sociālie partneri piekrita. Pensiju indeksācija arī šogad ir iesaldēta (pērn tas pensionāriem bija pat labi, jo deflācijas apstākļos citādi pensijas būtu jāsamazina), bet tā būs iesaldēta arī laikā no 2011. līdz 2013. gadam – un ne tikai pensiju, bet arī atlīdzību par darbspēju un apgādnieka zaudējumu indeksācija, lai nodrošinātu sociālā budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanu.

Arodbiedrības iebilda pret ideju vairs nepiešķirt pensiju pēc atvieglotiem noteikumiem. Tomēr valdība vienojusies, ka no 2012. gada šādas iespējas vairs nebūs. Tas nozīmē, ka cilvēki, kuri strādājuši kaitīgos, sevišķi smagos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos, nevarēs saņemt pensiju no agrāka vecuma. Tomēr LM speciāliste, šīs izmaiņas skaidrojot, norāda: ņemot vērā, ka vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs ne tikai no uzkrātā pensijas kapitāla, bet arī no pensionēšanās vecuma, tad, pensionējoties vēlākā vecumā, piešķirtās pensijas apmērs būs lielāks, nekā tas būtu, pensionējoties pēc pašreiz spēkā esošās likuma

normas.

***

UZZIŅAI

Valsts pensiju saņem 564 528 cilvēki

Vidējais pensijas apmērs ir 172,87 lati

Piemaksas pie vecuma pensijas apmērs 16,32 lati

Svarīgākais