Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Uzņēmumi inspekcijai lūdz pārbaudīt daudzo slimības lapu izsniegšanas pamatotību

© Vladislavs Proškins/F64

Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas no 11.oktobra Veselības inspekcijā (VI) ienāk daudz iesniegumu sakarā ar aizdomām par nepamatotām darbnespējas lapām, aģentūru LETA informēja inspekcijā.

Līdz ar to manāmi pieaudzis arī darba devēju iesniegumu skaits ar lūgumu izskatīt darbnespējas lapas izsniegšanas pamatotību vienlaicīgi vairākiem darbiniekiem. Šobrīd, pēc VI paustā, iesniegumi saņemti pat par 85 darbiniekiem no vienas iestādes. Paši darba devēji to saistot ar darbiniekam izteiktu brīdinājumu par vakcinācijas nepieciešamību.

Ņemot vērā lielo iesniegumu skaitu sakarā ar darbnespējas lapu pamatotību, šobrīd iesnieguma izskatīšanas laiks var aizņemt vairāk nekā mēnesi. Līdz ar to VI aicina darba devējus informēt, ja iesnieguma izskatīšanas periodā darbinieka darbnespējas lapas pamatotības izskatīšana vairs nav aktuāla un darbinieks jau ir atsācis pildīt savus darba pienākumus.

Inspekcijā informē, - ja tiek konstatēti pārkāpumi darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā, ārstu var saukt pie administratīvās atbildības. Atbilstoši Ārstniecības likuma 87.pantam par darbnespējas lapas izsniegšanas un anulēšanas kārtības neievērošanu tiek piemērots naudas sods no 140 līdz 1400 eiro.