Iebraukšanas maksu Jūrmalā ziemā neatcels

Bijušā Jūrmalas domes priekšsēdētāja Raimonda Munkevica (Jūrmala – mūsu mājas) ideja par iebraukšanas maksas pieckāršošanu šogad izgāzās, taču, visticamāk, domnieki nākamajā sēdē nelems arī par esošā priekšsēža Gata Trukšņa (LPP/LC) ieceri iebraukšanas maksu atcelt ziemas sezonā un vasarā dubultot.

G. Truksnis uzskata, ka tūristu un pilsētas viesu piesaiste ziemas sezonā varētu būt pievilcīga ar bezmaksas iebraukšanu, kas pašlaik gan ir viens lats, taču to kompensētu vasaras sezona, kad maksa par caurlaidi varētu būt divi lati. Kā Neatkarīgo informēja Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Auniņa, šāds jautājums nav pašvaldības darba kārtībā. "Ir sagatavots saistošo noteikumu projekts Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā, ko virzīs izskatīšanai kārtējā domes sēdē. Šis saistošo noteikumu projekts neparedz nodevas likmes izmaiņas, un tā vienreizējai iebraukšanai saglabājas viena lata apmērā. Saistošajos noteikumos ierosināts paplašināt atlaižu saņēmēju loku, kas tiks precizēts, pieņemot noteikumus domes sēdē," precizē domes pārstāve.

Pašvaldība jau vairākkārt ir atzinusi, ka caurlaižu sistēma gan esot zaudējusi savu tiešo būtību – novirzīt transporta plūsmu pa apvedceļu, kas nodrošina pilsētas kūrortresursu saglabāšanu. Šovasar, kad Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) atcēla īpaša statusa piemērošanu Jūrmalai un Vecrīgai, tā varēja lemt par iebraukšanas maksām, un kā variants tolaik tika piedāvāta iebraukšanas maksas dubultošana no viena uz diviem latiem. Kā viens no galvenajiem argumentiem, kāpēc Jūrmalas dome vēlējās palielināt iebraukšanas maksu, bija tas, ka nekur Latvijā neesot tik zema maksa par auto novietošanu. Iegādājoties caurlaidi, pilsētas viesiem tiek garantēta iespēja bez maksas novietot spēkratus pašvaldībai piederošās stāvvietās.

Jūrmalas domes iekasētie līdzekļi par iebraukšanas caurlaidēm lielākoties tiek novirzīti pludmales sakopšanai un uzturēšanai. RAPLM savulaik uzsvēra, ka Jūrmalas teritorijai īpašs statuss piemērots ar konkrētu mērķi – piekrastes sakopšanu, nevis pašvaldības ieņēmumu palielināšanai.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais