Sals apdraud ziemāju sējumus

Tuvākajā laikā prognozētais sals apdraud ziemājus, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina lauksaimniecības eksperti.

AS "Rīgas dzirnavnieks" ģenerāldirektors Sandis Jansons norādīja, ka straujā aukstuma iestāšanās pēc ilgstoša intensīva mitruma perioda var radīt nelabvēlīgus apstākļus ziemas sējumiem. Ja līdzšinējais mitruma līmenis radīja satraukumu galvenokārt atsevišķos reģionos, tad patlaban lielākās bažas lauksaimniekiem rada prognozētā straujā sala iestāšanās pēc šajās dienās uzkritušās sniega kārtas.

"Tas var radīt riska faktorus ziemāju attīstībai. Situācija atšķiras dažādos reģionos. Vietām lauki bija būtiski applūduši, savukārt citviet ziemājus jau sedz pabieza sniega kārta. Labvēlīgāki apstākļi bija laukos ar attīstītu meliorācijas sistēmu. Protams, vēl pāragri vērtēt ziemas sējumus un nākamā gada ražu, to objektīvi varēsim redzēt tikai pavasarī. Taču, ja saglabāsies krasas laika apstākļu svārstības, tās var atstāt negatīvu ietekmi uz sējumiem," sacīja Jansons.

Arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas eksperte Ilze Skudra atzina, ka patlaban ziemāju sējumos pirms sniega segas izveidošanās augsne augu sakņu zonā nav pietiekami sasalusi.

"Šādos apstākļos ziemāji var izsust, atkarībā no sniega segas biezuma reģionos. Ja augsne ir vāji sasalusi, tad augos turpinās bioloģiskie procesi, kā rezultātā augi elpošanai ātrāk patērē cukura rezerves un novājinās, tos apdraud sēnīšu ierosinātās slimības. Zemākās vietās, kur lauki bija applūduši, sējumos veidosies ledus garoza un, turpinoties temperatūrai pazemināties, šajās vietās augi var izsalt. Zem ledus garozas nesasalušā augsnē augiem turpinās elpošana, kā rezultātā, ilgstoši atrodoties šādos apstākļos, izdalās palielināta oglekļa dioksīda koncentrācija un augi var aiziet bojā," norādīja Skudra.

Saskaņā ar LLKC datiem, pagājušajā gadā sniega sega izveidojās jau 5.novembrī, tomēr teritorijas lielākā daļā sniegs ātri vien nokusa.

"Nākamnedēļ, pēc meteoroloģiskām prognozēm, vidējā gaisa temperatūra pazemināsies zem mīnus desmit grādiem, bet nokrišņi sniega veidā nav gaidāmi un sniega segas biezums nepalielināsies, līdz ar to kritiskai situācijai ziemāju sējumos nevajadzētu veidoties," prognozēja LLKC pārstāve.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.