Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Izskan piedāvājums, kā varētu glābt Ziemeļvidzemes lāci no nonāvēšanas

© Ekrānšāviņš

Jau vairākus mēnešus sabiedrība seko līdzi notikumiem, kas saistīti ar divu lāču sirojumiem viensētās. Šobrīd lāči ir izšķirti. Tomēr viens no viņiem savus paradumus nav mainījis un turpina klaiņot pa Vidzemes viensētām. Ja tas nemainīs savu uzvedību un turpinās uzturēties māju tuvumā, lācis tiks likvidēts - tā paziņoja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Vidzemes reģionālās administrācijas vadītājs Rolands Auziņš.

Taču dzīvnieku Tiesību Aizsardzības biedrība "Animal Rights Association B.&T.", ar vēstuli vēršoties pie medijiem, iesaka savu risinājumu.

"Kopš pagājušās piektdienas mēs gaidījām ziņu par lācēna tālāko likteni. Bija jau paredzams, ka tā būs tāda, kādu to sagaidījām.

Mēs ļoti labi atceramies lāceni Madi, kura zaudēja savu dzīvību dēļ tā, ka Latvijai 2012.gadā nebija kapacitātes lāci iemidzināt un atvest atpakaļ uz Līgatnes dabas parku.


Diemžēl, mūsu sabiedrība kopumā pa šiem gadiem neizdarīja nekādus secinājumus.



Un atkal, 2021.gadā, pēc kārtējās problēmas (tā varētu nosaukt šo divu lāču parādīšanos cilvēku tuvumā) tiek pieņemts lēmums tikt vaļā no dzīvniekiem, tos nošaujot.

Paldies DAPam un VARAMam, ka 2021.gadā tomēr sadzirdējāt brīvprātīgos, zinātniekus, zoologus un diezgan operatīvi tika paveikta lāču šķiršanas operāciju. Lācēnītes sakarā pat divreiz. Paldies tiem cilvēkiem, kuri operācijā piedalījās uz vietas, viņu darbs ir nenovērtējams. Lācēnu šķiršanas operācija bija unikālā Latvijas mērogā.

Bet, diemžēl, ir jāsecina, kā jūs, DAP, joprojām neesiet sazinājušies ar Pažetnova fondu.
Tiešām žēl, jo jums šī bija unikāla iespēja saņemt vērtīgu informāciju un padomus. Pie tam par velti.

Mēs pievienosim daļu no viņu padomiem par to, ko vēl varētu izdarīt, lai saglabātu lācenītei dzīvību.

Mēs saprotam, ka Latvijas teritorijā nav vietas, kur varētu nolikt būdu un iekārtot lācēni ziemas miegam. Ar vēlāku izlaišanu mežā vai transportēšanu.

Atliek vien cerēt, kā viņa aizies ziemas miegā...

MŪSU PIEDĀVĀJUMS IR SEKOJOŠS -
mēs organizējam finansējumu jauna lāču voljēra būvniecībai Līgatnē. No jūsu puses ir nepieciešama sadarbība un vēlēšanās arī kaut ko darīt lietas labā.

Ir viennozīmīgi skaidrs - līdzīgas situācijas ar lāčiem, kā tagad, nākotnē atkārtosies. Cilvēki, diemžēl, turpinās darīt muļķības un pieradināt savvaļas dzīvniekus. Un šādos gadījumos valstij IR JĀBŪT KAPACITĀTEI HUMĀNI RISINĀT PROBLĒMAS.

Mūsu ieskatā Dabas Aizsardzības Pārvaldei bija jāvēršas Valsts policijā ar iesniegumu izmeklēt šo gadījumu ar lāču pieradināšanu. Tieši cilvēku un viņu noziedzīgās rīcības dēļ šie lācēni, iespējams, zaudēs dzīvību. Un tā ir cietsirdīga izturēšanas pret dzīvniekiem, kuri ir īpaši aizsargājami.

Mēs gaidām no jums (DAP, VARAM) atbildi par gatavību sadarboties jauna lāču voljēra būvniecībā. Varbūt var izmantot šī fonda kapacitāti? www.latlit.eu

Sabiedrībai ir jāpārada labs piemērs, kā sadarbojoties var sasniegt daudz ko.
Vai tieši šo no mums tagad nepieprasa valdība.....

P.s. Par cilvēku drošību mēs atceramies visu laiku, ja kādam ir jautājumi," norāda biedrības vValdes priekšsēdētāja Jeļena Rumjanceva.