Tieslietu ministrs aicina nodarbināt ieslodzītos

Jēkabpils cietumā ir jārisina notiesāto nodarbinātības jautājums, šodien pēc vizītes šajā ieslodzījuma vietā atzina tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs ("Vienotība").

Kā aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Inga Saleniece, iepazīstoties ar Jēkabpils cietuma teritoriju, infrastruktūru un sadzīves apstākļiem, Štokenbergs pozitīvi novērtēja iespēju ieslodzītajiem sadarbībā ar Viesītes arodvidusskolu apgūt dažādas profesijas, piemēram, virpotāja, pavāra vai elektromontiera arodu, kā arī iegūt pamatizglītību, kas iespējams pateicoties Norvēģijas valdības sniegtajam atbalstam.

Tomēr cietuma teritorijā nav izvietota neviena ražotne, līdz ar to ieslodzījuma vietā ir nodarbināts tikai 71 ieslodzītais, veicot dažādus cietuma saimnieciskos darbus. Tas rada būtiskus riskus drošībai, nobažījies tieslietu ministrs.

Jēkabpils cietums teritorijas ziņā ir otrs lielākais Latvijā, un patlaban visas tā telpas netiek apsaimniekotas. Daļa kameru ir izremontētas, uzlabojot ventilēšanas sistēmu un nomainot durvis, bet daļā vēl notiek remonts, taču resursu visu telpu remontam nepietiek. Tieslietu ministrs uzskata, ka neizmantotajām telpām nākotnē iespēju robežās būtu jāmeklē lietderīgs pielietojums.

Jēkabpils cietumā ir vieta 700 ieslodzītajiem, bet patlaban tajā izvietoti 585 cietumnieki - katrā kamerā pa četriem līdz sešiem cilvēkiem, informēja Saleniece.

Štokenbergs šodien apmeklēja arī Latgales apgabaltiesu Rēzeknē, kur viņš ar tiesas priekšsēdētāju Andri Strautu un tiesnešiem pārrunāja plānotās izmaiņas atalgojuma sistēmā un lietu izskatīšanas termiņus. Tiesneši apliecināja, ka apzinās pašreizējo ekonomisko situāciju valstī un tādēļ izprot, ka nākamgad nav iespējams lielāks atalgojuma pieaugums. Strauts ministram apliecināja, ka tiesneši ir gatavi uzņemties lielāku slodzi, lai samazinātu lietu izskatīšanas termiņus.

Vizītes laikā Latgalē tieslietu ministrs piedalījās arī Rēzeknes novada Makašānu Amatu vidusskolas Dzīvās Mākslas centra iniciatīvas "Makašānu Lielā balva" pirmā gada noslēguma pasākumā, pastāstīja Saleniece.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.