Par Latvijas "World Expo" paviljona iegādi interesējušies astoņi pretendenti

Interesi par starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" apskatāmā Latvijas paviljona iegādi izrādījuši astoņi pretendenti, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Urpena sacīja, ka pretendenti ir tikai izrādījuši interesi, bet par reālu vēlmi iegādāties paviljonu varēs runāt tad, kad kāds no potenciālajiem pretendentiem būs iemaksājis nodrošinājuma maksu 940 000 Ķīnas juaņu (74 354 latu) apmērā, kas jāveic līdz šā gada 29.novembrim.

Kā intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina "World Expo 2010" Latvijas paviljona un vēja tuneļa būvētājs un uzturētājs SIA "Aerodium" valdes priekšsēdētājs Ivars Beitāns, pirms kāda laika interesi par izsoli izrādījuši deviņi pretendenti, bet tagad tiem vajadzētu būt vairāk.

"Esmu ticies ar vairākiem potenciālajiem izsoles dalībniekiem, un viņi esot dilemmas priekšā - pirkt jaunu vēja tuneli vai esošo. Tomēr ir skaidrs, ka pievienotā vērtība izsolāmajam objektam ir tas, ka tunelis ir Latvijas paviljona sastāvdaļa. Kādas Ķīnas pilsētas mērs izrādījis interesi iegādāties vēja tuneli izsolē, jo tas bijis tieši Latvijas paviljons," tā Beitāns.

Beitāns attiecās prognozēt, par cik varētu tikt pārdots Latvijas paviljons, tomēr norādīja, ka Taivāna savu paviljonu uzbūvēja par četriem miljoniem eiro (aptuveni 2,8 miljoniem latu), bet izsolē pārdeva par septiņiem miljoniem eiro (aptuveni 4,9 miljoniem latu). Latvijas paviljona sākuma cenu - 700 000 latu - Beitāns novērtēja kā adekvātu.

Urpena informēja, ka izsoles uzvarētājs tikšot paziņots izsoles dienā - 30.novembrī.

Kā ziņots, valdība akceptēja rīkojuma projektu, kas paredz atļaut Ekonomikas ministrijai (EM) pārdot izsolē valsts kustamo mantu - Latvijas paviljonu starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" un tajā ietilpstošās iekārtas un inventāru, tostarp vertikālo vēja tuneli.

Šī brīža mantas tirgus vērtība saskaņā ar SIA "Eiroeksperts" veikto mantas novērtējumu uz šā gada 4.oktobri ir 700 000 latu, kas ir zemāka par tās izveidē ieguldītajām vēja tuneļa celtniecības izmaksām, kas ir 1,65 miljoni latu. Noteikts, ka iegūtie naudas līdzekļi pēc pārdošanas izdevumu segšanas tiks ieskaitīti valsts budžetā.

Patlaban EM ir izvērtējusi divus iespējamos izsoles veidus: rakstiska vai jaukta (mutiska un rakstiska) izsole. Rakstiskās izsoles gadījumā iespējamie izsoles dalībnieki iesniedz rakstiskus piedāvājumus. Tālāk EM atbilstoši iesniegtajiem piedāvājumiem nosaka izsoles uzvarētāju. Rakstiskam izsoles veidam ir tikai viena priekšrocība - vienkārša un lēta izsoles organizācija. Šādā gadījumā izsole notiek Latvijā, kas prasa minimālu līdzekļu ieguldījumu. Taču rakstiskajai izsolei būtisks mīnuss ir tas, ka tiek mazināta kustamās mantas potenciālo pircēju interese.

EM ir veikusi mārketinga pasākumus, lai potenciālajos pircējos radītu interesi piedalīties izsolē un iegādāties mantu. Mārketinga pasākumu rezultātā un izstādes laikā iegūtā informācija liecina, ka vislielākā interese ir no potenciālajiem pircējiem Ķīnā. Gadījumā, ja izsole notiek Latvijā, tad Ķīnas investoriem ir apgrūtināta dalība izsolē. Līdz ar to potenciāliem pircējiem nav tiešas komunikācijas iespējas ar izsoles organizētājiem un nav reālas kontroles pār izsoles procesu, kas kopumā mazina izredzes uz pozitīvu izsoles rezultātu.

Visas izmaksas, kas saistītas ar izsoles rīkošanu, tiks segtas no valsts budžeta programmas "Ārējās ekonomiskās politikas ieviešana".

EM uzskata, ka lielāka iespēja atsavināt kustamo mantu būtu, veicot izsoli mantas atrašanās vietā, organizējot jaukta tipa izsoli. Līdz ar to mantas izsole plānota Šanhajā, piemērojot jaukta tipa izsoli.

Kā ziņots, izstādes "World Expo 2010" Latvijas paviljona un tajā ietilpstošo iekārtu un inventāra, tostarp vertikālā vēja tuneļa, izsole tiks rīkota šā gada 30.novembrī.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.