Šogad pret 51 iekšlietu nozares darbinieku sākts kriminālprocess

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Iekšējās drošības birojs (IDB) šogad līdz septembra beigām sācis 36 kriminālprocesus, kriminālvajāšanas sākšanai nodevis 33 kriminālprocesus pret 79 personām, tai skaitā pret 51 Iekšlietu ministrijas padotības iestādes darbinieku.

Šā gada trīs ceturkšņos IDB ir veicis pirmstiesas izmeklēšanu vairāk nekā simts kriminālprocesos un kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai nodevis vairākus kriminālprocesus, tai skaitā vairākus no IDB sāktajiem kriminālprocesiem, kas saistīti ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu, norāda IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

Prokuratūra daļu no minētajām krimināllietām nodevusi tiesai, tādējādi "ir pamats pārliecībai, ka tiesībsargājošās iestādes arvien lielākā mērā apzinās to, cik svarīgi ir objektīvi un konsekventi izmeklēt noziedzīgos nodarījumus, neatkarīgi no tajos iesaistīto personu statusa un lomas sabiedrībā, un ir gatavas apvienot centienus, lai tās sauktu pie atbildības", uzsvērts IDB paziņojumā.

Lielākā daļa no šā gada pirmajos deviņos mēnešos kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem ir saistīti ar noziedzīgiem nodarījumiem, kas ir izdarīti valsts amatpersonu dienesta pienākumu pildīšanas laikā, iekšlietu dienestos nodarbinātajiem veicot noziedzīgus nodarījumus, kas vērsti uz pretlikumīga mantiska labuma gūšanu.

"Gan iestāžu veiktās prevencijas un risku kontroles aktivitātes, gan Iekšējās drošības biroja un citu tiesībsargājošo iestāžu efektīvs darbs pakāpeniski nes rezultātus un ir vērojami uzlabojumi, piemēram, šā gada deviņi mēneši iezīmē pozitīvu tendenci - ar vardarbību saistīto noziedzīgo nodarījumu, kas izdarīti dienesta pienākumu pildīšanas laikā, skaits salīdzinājumā ar aizvadītā gada attiecīgo periodu ir samazinājies par 60%" norāda Mūrnieks.

Izvērtējot Iekšējās drošības birojā saņemto iesniegumu skaitu un tā dinamiku, var secināt, ka sabiedrība joprojām izrāda iniciatīvu un aktīvi iesaistās cīņā par taisnīgumu - šī gada trīs ceturkšņos kopumā IDB saņemti un izskatīti 935 iesniegumi.

Šā gada novembra sākumā apritēs seši gadi, kopš darbu sācis IDB.

Latvijā

Jūlijā peldūdens kvalitāte oficiālajās peldvietām atbilst prasībām un peldēties ir atļautas visās 58 peldvietās, tostarp arī Lubānas ezera peldvietā, Gaigalavas pagastā, kur zilaļģu savairošanās vairs nav novērota, informē Veselības inspekcija (VI).

Svarīgākais