Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pirmā mājsēdes nakts aizvadīta salīdzinoši mierīgi, atzīst Ruks

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Covid-19 straujās izplatības dēļ ieviestās komandantstundas jeb mājsēdes pirmā nakts aizvadīta salīdzinoši mierīgi - saistībā ar tās neievērošanu sāktas 228 administratīvās lietvedības, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.

Viņš informēja, ka kopumā laikā starp plkst.20 un 5 VP uz ielām pieķerti 692 cilvēki bez aizpildīta pašapliecinājuma, no tiem 228 gadījumos sākta administratīvā pārkāpuma lietvedība. VP sākusi 170 lietvedības, bet pārējās sākušas pašvaldību policijas. 95 no lietvedībām par mājsēdes neievērošanu sāktas Rīgas reģionā.

"Kopumā jāsaka - mierīgi, nav konstatētas kādas izteiktas privātas pulcēšanās un tamlīdzīgi," pirmo mājsēdes nakti no policijas skatupunkta raksturoja Ruks, piebilstot, ka policijas mērķis nav bijis sodīt ikvienu uz ielām sastapto, bet gan katrs gadījums vērtēts individuāli, cenšoties strādāt preventīvi, lai panāktu galveno komandantstundas noteikšanas mērķi - samazināt kontaktus.

Vienlaikus gan policijas priekšnieks brīdināja - par klaji nihilitstiskiem pārkāpumiem tiks piemēroti maksimālie sodi, tomēr viņš atzīmēja, ka pirmajā naktī gan šādu pārkāpumu nebija.

Ceturtdien pa dienu saistībā ar Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto prasību neievērošanu sākti arī deviņi pārkāpuma procesi tirdzniecības vietās un vienas tirdzniecības vietas darbība apturēta par to, ka tajā tirgotas preces, kuru tirdzniecība patlaban ir aizliegta.

Kā ziņots, ceturtdien plkst.20 sākās pirmais Covid-19 dēļ noteiktais mājsēdes vakars, kad dzīvesvietu nakts laikā var pamest tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos. Saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātajiem grozījumiem ārkārtējās situācijas rīkojumā šāda mājsēde būs jāievēro līdz 15.novembrim katru nakti no plkst.20 līdz 5.

Grozījumi rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" paredz, ka jebkurai personai būs aizliegums naktī no plkst.20 līdz 5 pārvietoties, ja cilvēks nevarēs uzrādīt aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu, kas ir pieejams VP mājaslapā.

Pašapliecinājumu var aizpildīt rakstiski brīvā formā, proti, drukātā formātā gan uz mājaslapā norādīta veidlapas parauga, gan pēc minētā piemēra uz baltas lapas, vai elektroniski savā viedierīcē.