Noteiks kārtību situācijām, ja sabiedrības vajadzībām atsavināmā īpašuma īpašnieks ir miris

© Ģirts Ozoliņš / F64

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredzēs risinājumus, kad sabiedrības vajadzību nodrošināšanai nepieciešama zeme vai būve, kas vēl nav ierakstīta zemesgrāmatā, kā arī, kad atsavināmā nekustamā īpašuma īpašnieks ir miris.

Valdības virzīto grozījumus Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā mērķis ir radīt regulējumu sabiedrības vajadzību nodrošināšanai nepieciešamā nekustamā īpašuma iegūšanai minētajos gadījumos, kuriem līdz šim regulējums nav bijis.

Likumprojektu izstrādājusi Tieslietu ministrija, reaģējot uz Satiksmes ministrijas konstatētajām problēmām nekustamo īpašumu atsavināšanā sabiedrības vajadzībām projekta "Rail Baltica " īstenošanas gaitā.

Likumā paredzēts noteikt, ka, ja institūcija konstatēs, ka atsavināmā nekustamā īpašuma īpašnieks ir miris un mantojuma masai nav iecelts aizgādnis, tā nekustamo īpašumu atsavinās, piemērojot likumā salīdzināmam gadījumam jau noteikto kārtību.

Tāpat likumā tiks noteikti gadījumi, kad, ja attiecīgā zeme nav ierakstīta zemesgrāmatā un tas arī netiek darīts pusgada laikā pēc attiecīga aicinājuma paziņošanas, valsts vai pašvaldības īpašuma tiesības uz šo zemi nostiprina zemesgrāmatā uz atsevišķa likuma pamata.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais