Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Stājas spēkā"lokdauns"; būtiskākais, kas jāzina

© f64.lv, Kaspars Krafts

No šodienas līdz 15.novembrim noteikti īpaši stingri noteikumi Covid-19 izplatības ierobežošanai jeb stingrais "lokdauns", paredz Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Šajā laika periodā visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības, nestrādās un būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi.

"Lokdauna" laikā tiks ieviesti pasākumi, kas maksimāli ierobežo cilvēku no dažādām mājsaimniecībām kontaktēšanos klātienē, lai mazinātu vēl lielāku veselības aprūpes sistēmas pārslodzi, būtiskus veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības ierobežojumus un nepieciešamību ieviest pacientu prioritizēšanu medicīniskās palīdzības sniegšanai.

Lai mazinātu nelegālu pulcēšanos privātos pasākumos, noteikts ierobežojums pamest dzīves vietu nakts laikā no plkst.20 līdz 5, paredzot tikai iespēju nokļūt uz un no darba vietas.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), 11.oktobrī Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija Covid-19 izplatības un tai sekojošās veselības aprūpes iestāžu pārslodzes dēļ. Minētā ārkārtējā situācija tika ieviesta ar mērķi, lai mazinātu sociālos kontaktus par 30-40%, tādējādi palēninot infekcijas turpmāku izplatību. Tomēr, kā liecina cilvēku mobilitātes dati, tai skaitā sabiedriskā transporta izmantošanas paradumi, ārkārtējās situācijas pirmajā nedēļā sociālo kontaktu apjoms samazinājies tikai par 5-10%, kas nav pietiekami, lai mazinātu Covid-19 izplatību sabiedrībā.

Pēc 15.novembra paredzēts atjaunot klātienes tirdzniecību, pakalpojumu sniegšanu, izglītību, privātus un publiskus pasākumus, taču primāri tikai zaļajā režīmā - cilvēkiem, kuri ir pabeiguši pilnu vakcinācijas pret Covid-19 kursu un var uzrādīt sertifikātu par vakcināciju vai pārslimošanu.

Vienlaikus spēkā vēl joprojām ir arī prasība līdz 15.novembrim vakcinēties valsts pārvaldē nodarbinātajiem un tiem privātā sektora darbiniekiem, kuri pēc darba devēja izvērtējuma, ir pakļauti inficēšanas riskam un var inficēt kolēģus un klientus.

Tirdzniecība

No šodienas līdz 15.novembrim īpaši stingro Covid-19 ierobežojumu jeb stingrā "lokdauna" laikā klātienes saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas klātienē darbu varēs sākt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.19, šonedēļ lēma valdība.

Tirdzniecības pakalpojumus klātienē šajā laikā varēs sniegt tikai veikali, kur 70% no preču sortimenta ir pārtikas preces, veikali, kur 70% no preču sortimenta ir higiēnas preces, aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, grāmatnīcas, telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas, ziedu tirdzniecības vietas, kā arī reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Vienlaikus degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku darba laiks, tūristu mītņu darba laiks, Covid-19 vakcinācijas punktu, kā arī sabiedriskā transporta, kravu un pasažieru pārvadājumu un ar to saistīto pakalpojumu, piegādes, avārijas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks nebūs ierobežots.

Tirdzniecības vietā vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības. Savukārt tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 kvadrātmetriem, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Tirgos un ielu tirdzniecības vietās ir atļauta tirdzniecība tikai ar pārtikas precēm. Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējam un pircējiem ielu tirdzniecības vietās un atklātā tirgus teritorijā tirdzniecības laikā jālieto sejas maskas.

Vienlaikus būs ļauta distances tirdzniecība. Pakalpojuma sniedzējam būs jānodrošina ar distances saziņas līdzekļiem iegādāto preču izsniegšana ar preču piegādi vai tikai ārpus tirdzniecības vietas telpām un apmeklētāji nedrīkstēs uzturēties tirdzniecības vietas telpās.

Bēres, kristības, dievnamu apmeklēšana

Stingro ierobežojumu laikā bērēs ārā tiks atļauts pulcēties vienlaikus ne vairāk kā 20 cilvēkiem.

Kristību ceremoniju noturēšanā neatliekamos gadījumos būs atļauts pulcēties ne vairāk kā desmit cilvēkiem vienlaikus, bet ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām. Minētajā cilvēku skaitā netiek ieskaitītas personas, kas tieši saistītas ar bēru vai kristību norises nodrošināšanu.

Savukārt reliģiskās darbības veikšanas vietas būs atvērtas tikai individuāliem apmeklējumiem vienas mājsaimniecības ietvaros, vienai personai nodrošinot ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamo telpu platības un nodrošinot, ka reliģiskās darbības veikšanas vietā vienlaikus atrodas ne vairāk kā 20% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj apmeklētājiem pieejamā telpu platība un infrastruktūra.

Reliģiskās darbības veikšanas vietas darbību drīkstēs sākt ne agrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.19.

Sporta pasākumi

Šodien stājas spēkā valdības ārkārtējās situācijas rīkojumā noteiktais, ka līdz 15.novembrim ir aizliegti sporta pasākumi, reizē nosakot izņēmumus augstāka līmeņa sportam.

Nolemts aizliegt un atcelt visus sporta pasākumus, nosakot dažus izņēmumus. Viens no atļautajiem izņēmumiem, kas varēs notikt klātienē, būs starptautisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautās sporta sacensības pieaugušo izlašu sportistiem.

Tāpat klātienē būs atļautas komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu sporta sacensības, kurās piedalās tikai profesionāli sportisti.

Sporta treniņi (nodarbības), tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, būs jāorganizē attālināti.

Kā izņēmumi noteikti, ka klātienē Latvijas pieaugušo izlases (komandu sporta spēlēs - arī junioru izlašu sportistu vecumā no 16 gadiem), Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportisti, kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu profesionālu sportistu treniņus varēs veikt epidemioloģiski drošā vidē.

Tāpat epidemioloģiski drošā vidē klātienē varēs trenēties pieaugušo izlašu (tai skaitā ārvalstu) sportistu oficiālajos treniņus, kas saistīti ar gatavošanos dalībai 2022.gada Ziemas Olimpiskajās spēlēs.

Sabiedriskais transports

No šodienas līdz 15.novembrim pasažieru skaits pilsētas un piepilsētas transportā nedrīkstēs pārsniegt 50% no transporta ietilpības, trešdien nolēma valdība.

Sabiedriskā transporta pārvadātājiem ar rīkojumu būs uzdots organizēt iekāpšanu un izkāpšanu tā, lai pasažieru skaits pilsētas un piepilsētas transportlīdzeklī nepārsniedz 50% no tā ietilpības, bet, ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, tiks marķētas sēdvietas, nodrošinot distancēšanās prasību ievērošanu.

Vienlaikus sabiedriskā transporta darbības laiks mājsēdes laikā netiks ierobežots, lai primāri nodrošinātu iedzīvotāju, nokļūšanu uz darbu vai dienesta vietu un atpakaļ, kā arī darba pienākumu veikšanu.

Pašvaldības un sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēji, kuri saņem dotācijas no pašvaldībām, stingro ierobežojumu laikā nepiemēros braukšanas maksas atvieglojumus.

Vienlaikus valstspilsētām saglabāta iespēja organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus daļēji drošajā režīmā bez salona ietilpības ierobežojuma.

Noteikts, ka netiks piemēroti tikai pašvaldību noteiktie braukšanas maksas atvieglojumi valstspilsētu organizētajā sabiedriskajā transportā. Savukārt valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus arī turpmāk varēs saņemt visi pasažieri, braucot reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos.

Nemainīga paliek kārtība, ka braukšanas maksas atvieglojumi personām ar pirmās un otrās grupas invaliditāti un viņu pavadoņiem tiks nodrošinātas arī valstspilsētu organizētajā sabiedriskajā transportā.

Tāpat reģionālajā sabiedriskajā transportā ietilpība paliek, kā tika noteikts iepriekš - tā nedrīkst pārsniegt 80% no transportlīdzekļa ietilpības. Savukārt, pieturvietās ārpus reģionālās nozīmes maršrutu galapunktiem, ja nepieciešams uzņemt pasažierus, ietilpība noteikta 85% apmērā.

Mājsēde

Dzīvesvietas pamešanai mājsēdes laikā nepieciešamais apliecinājums ir pieejams Valsts policijas mājaslapā.

Dzīvesvietu nakts laikā varēs pamest tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos, paredz Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Valdības lēmums paredz, ka jebkurai personai būs aizliegums naktī no plkst.20 līdz 5 pārvietoties, ja cilvēks nevarēs uzrādīt aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu.

Izņēmumi tiks attiecināti uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās, vai veic darba vai dienesta pienākumus, kuras pārvietojas, lai saņemtu psiholoģisko atbalstu, ārstniecības pakalpojumus, tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju, vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpi, vai veiktu diennakts aptiekas apmeklējumu.

Tāpat naktī pārvietoties ārā drīkstēs personas, kam nepieciešama nokļūšanai līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai no tām.

Minēto izņēmumu gadījumā būs jāaizpilda apliecinājums, kurā persona norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi, dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemeslu un laiku, darbavietas nosaukumu, adresi un darba devēja vai tās nozīmētas kontaktpersonas tālruņa numuru.

Turpmāko mēnesi mājsēdes laikā pēc plkst.20 drīkstēs vest mājdzīvnieku īslaicīgā pastaigā savas dzīvesvietas tuvumā.

Policija aicina iedzīvotājus rast iespēju dzīvniekus izvest pastaigā līdz plkst.20, tomēr, ja nav šādas iespējas, tad pēc minētā laika drīkst vest dzīvnieku īslaicīgā pastaigā savas dzīvesvietas tuvumā.

Izvest ārā, piemēram, suni vienlaikus drīkst viens cilvēks, nevis visa ģimene.

Ja šāda nepieciešamība rodas un iedzīvotāji izturas atbildīgi, policija uz to raudzīsies ar sapratni, informēja policijā.

Kultūras vietas

No šodienas līdz 15.novembrim darbību pārtrauks kultūrvietas, bibliotēkas un izstāžu norises vietas, paredz Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Grozījumi ārkārtējās situācijas regulējumā paredz, ka nenotiks arīdzan tādas darbības, kas saistītas ar ielu tirdzniecības organizēšanu, tai skaitā nenotiks arī gadatirgi.

Savukārt kultūrvietās varēs notikt organizēti profesionālās mākslas kolektīvu mēģinājumi, ierakstu, izrāžu un koncertu sagatavošana no plkst.6 līdz plkst.19.

Izklaide, skaistumkopšana

Stingro ierobežojumu laikā būs aizliegts sniegt ar izklaidi, skaistumkopšanu un fiziskajām aktivitātēm saistītus klātienes saimnieciskos pakalpojumus, trešdien nolēma valdība.

Būs aizliegts sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi, azartspēlēm, derībām, atrakcijām, tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos.

Tāpat būs aizliegti saimnieciskie pakalpojumi, kas saistīti ar skaistumkopšanu, labsajūtu, aktīvo atpūtu, fiziskajām aktivitātēm, sportu, tūrismu, izņemot izmitināšanu un ārvalstu ceļojumus, foto un video pakalpojumiem, izņemot fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem un plašsaziņas līdzekļu darba nodrošināšanai, klātienes konsultācijām, kolektīvām medībām.

Saimnieciskos pakalpojumus, kam nav noteiktas speciālās prasības, sniegs, nodrošinot vienam apmeklētājam ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

Būs pieejami tādi pakalpojumi klātienē kā finanšu, pasta, ēdināšanas (tikai līdzņemšanai vai ar piegādi), izmitināšanas, remonta un avāriju novēršanas pakalpojumi, darba inventāra un aprīkojuma noma, fotogrāfiju izgatavošana dokumentiem un tamlīdzīgi. Tāpat netiek ierobežoti B2B pakalpojumu jeb pakalpojumu juridiskām personām sniegšana un saņemšana.

Saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas klātienē darbu drīkst sākt ne agrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.19. Tūristu mītņu darba laiks, kā arī piegādes, avārijas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas darba laiks netiek ierobežots.

Savukārt visi publiskie pakalpojumi tiks sniegti pilnībā attālināti.

Vienlaikus pakalpojuma sniedzējam, kas nonāk ciešā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, ir jābūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam, vai tiem, kuri uzsākuši vakcinācijas kursi, testēšanas sertifikātam. Tāpat arī pakalpojuma saņemšanas vietā vienai personai jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamo iekštelpu platības, jāievēro divu metru distance starp dažādiem apmeklētājiem vai mājsaimniecībām, un jālieto sejas maska.

Publiski pasākumi, mītiņi

No šodienas līdz 15.novembrim aizliegti visi publiskie pasākumi, kā arī miermīlīgas pulcēšanās brīvības izpausmes, piemēram, sapulces, gājienus un piketus, paredz valdības apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Aizliegti arī privāti pasākumi un privāta pulcēšanās, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros.

Ja nepieciešams nodrošināt personas aprūpi vai ja persona mājsaimniecībā dzīvo viena, pieļaujami apmeklējumi, bet ne vairāk kā divu mājsaimniecību ietvaros. Pieļaujama arī nepilngadīgu bērnu un vecāku tikšanās, ja bērni un vecāki nav vienas mājsaimniecības locekļi, izņemot gadījumu, ja bērnam, kādam no vecākiem vai vecāku mājsaimniecības locekļiem jāievēro izolācijas, mājas karantīnas vai pašizolācijas prasības.

Ēdināšana

Ēdināšanas vietās ēdienu būs atļauts izsniegt tikai līdzņemšanai vai ar piegādi, trešdien nolēma valdība.

Ēdienu izsniegt varēs tikai tad, ja pakalpojuma sniedzējam, kas nonāk ciešā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, pakalpojuma saņemšanas vietā vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamo iekštelpu platības un tiek lietota sejas maska.

Tas neattieksies uz uzņēmumiem, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta nav publiski pieejama un ir nodrošināts, ka personu grupu plūsmas, kurām nav ikdienas saskares, fiziski nepārklājas, pie galdiņa atrodas tikai viena persona un starp galdiņiem ir divu metru distance.

Tāpat ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas ierobežojumi nav attiecināmi uz izglītības iestādēm, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta nav publiski pieejama un ir nodrošināts, ka personu grupu plūsmas, kurām nav ikdienas saskares, fiziski nepārklājas.

Ierobežojumi nav attiecināmi uz ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu sporta komandu dalībniekiem to uzturēšanās vietā, ja ir nodrošināts, ka personu grupas, kurām nav ikdienas saskares, tiek nodalītas atsevišķās plūsmās, kas nepārklājas, kā arī uz ieslodzīto ēdināšanu ieslodzījuma vietās.

Savukārt starptautiskajā lidostā "Rīga" ēdināšanas pakalpojumi būs atļauti, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta atrodas lidostas termināļos un tiek nodrošināts, ka starp personām, kas sēž pie dažādiem galdiņiem, ir ne mazāk kā trīs metru distance, ja starp galdiņiem nav izveidota norobežojoša siena, un pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā četri apmeklētāji, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Amatiermākslas kolektīvu nodarbības, izglītība

Amatiermākslas kolektīvu nodarbības drīkstēs notikt vienīgi attālināti.

Skolēnu rudens brīvdienas vispārējās izglītības un profesionālās ievirzes programmu audzēkņiem tiek pagarinātas līdz 29.oktobrim. Savukārt 1.novembrī mācības klātienē varēs atsākt vispārējās izglītības programmas 1. līdz 3.klases skolēni.

Izņēmums no 1.novembra attieksies arī uz profesionālās izglītības, tajā skaitā profesionālās ievirzes programmas patstāvīgu praktisko iemaņu individuālo apguvi izglītības iestādē bez pedagoga klātbūtnes.

Bet līdz 14.novembrim attālināti notiks vispārējās izglītības programmas 4. līdz 12.klasei, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un profesionālās vidējās izglītības programmu apguve, kā arī mācību process augstākajā izglītībā.

No šodienas apmeklētājiem tiek slēgtas kultūrvietas: muzeji, bibliotēkas, arhīvi, kultūras centri, brīvdabas estrādes, teātri, koncertzāles, kā arī vietas, kur tiek organizēti amatiermākslas kolektīvu mēģinājumi. Tiek pārtraukta gan publisku, gan privātu pasākumu norise.

Kultūrvietās laikā no plkst.6 līdz plkst.19 var notikt organizēti profesionālās mākslas kolektīvu mēģinājumi, ierakstu, izrāžu un koncertu sagatavošana.

Tāpat klātienē turpinās strādāt plašsaziņas līdzekļu pārstāvji un fotogrāfiem ļauts sniegt klātienes pakalpojumus plašsaziņas līdzekļu darba nodrošināšanai.

Klātienes darbs

Stingro ierobežojumu laikā no šodienas visiem darbiniekiem, kas strādā klātienē, tai skaitā pilnībā vakcinētām un pārslimojušām personām, katru dienu, ierodoties darbā, rakstveidā būs jāapliecina, ka tām nav akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmju un tās nav bijušas tiešā kontaktā ar personām, kurām noteikta izolācija, mājas karantīna vai pašizolācija, trešdien nolēma valdība.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus organizācijā, darba devējs var organizēt visu klātienē strādājošo darbinieku, tai skaitā pilnībā vakcinētu vai pārslimojušu, Covid-19 testēšanu. Šādā gadījumā Covid-19 testēšanas izmaksas un pilnībā vakcinētiem un pārslimojušiem darbiniekiem sedz no darba devēja līdzekļiem.

Rīkojumā noteikts, ka valsts institūcija, valsts kapitālsabiedrība vai akreditēta kompetences pārbaudes institūcija, kas atbilstoši valsts deleģētajam uzdevumam veic speciālistu sertificēšanu, kas izdevusi dokumentu, ar atsevišķu lēmumu var apturēt sevis izdotu sertifikātu, licenču, apliecinājumu, apliecību, caurlaižu, atļauju, reģistrācijas dokumentu un citu tamlīdzīgu dokumentu izsniegšanu.

Pieņemot lēmumu par dokumentu izsniegšanas apturēšanu, vienlaikus tiks lemts par jau izsniegtā sertifikāta, licences, apliecinājuma, apliecības, caurlaides, atļaujas, reģistrācijas dokumenta un cita tamlīdzīga dokumenta izmantošanas termiņu, kas nevar būt ilgāks par mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Bērnudārzi

No šodienas bērnudārzos darbosies dežūrgrupas, kā arī auklītes varēs pieskatīt bērnus, liecina valdības lēmums.

Auklītes varēs turpināt sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja bērna vecāki nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību.

Tāpat būs pieejami bērnudārzi tiem vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību, tai skaitā starptautiskās izglītības programmas apguvi atbilstošā izglītojamo vecuma grupā.

Bērnudārzos ir atļauts apvienot vairākas vienas izglītības iestādes grupas, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas bērnu sastāva nemainību.