Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Tirgotāju asociācija aicina ieviest korekcijas gaidāmajos ierobežojumos

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Tirgotāju asociācijai (LTA) joprojām ir virkne neatbildētu būtisku jautājumu, kā arī virkne priekšlikumu saistībā ar gaidāmajiem īpaši stingrajiem ierobežojumiem.

Tirgotāji uzskata, ka valdībai jāsniedz aktuālā informācija par pabalstu iespējām - apgrozāmo līdzekļu grantu, dīkstāves pabalstiem un citiem. LTA ieskatā ir ļoti būtiski, lai regulējumā netiktu aizmirsti pārtikas un higiēnas produktu piegādātāji - gan vairumtirgotāji, gan loģistika - veikaliem un bērnudārziem un citām valsts iestādēm, piemēram, cietumiem, pansionātiem.

"Šobrīd redzam tikai būvniecību, pārtikas ražošanu un kritiskās infrastruktūras objektus kā atļautās nozares, kas var darboties mājsēdes laikā," norādīja asociācijā.

Tāpat LTA uzsvēra, ka ir svarīgi, lai testi vakcināciju uzsākušiem strādājošiem būtu derīgi 72 stundas, nevis 48 stundas, kā izskanēja pēc Ministru kabineta krīzes vadības padomes sēdes. Pēc asociācijā paustā, neiespējami būtu to izdarīt brīvdienās, piemēram, no svētdienas uz pirmdienu, jo piektdienas tests vairs nebūtu derīgs.

Pēc tirgotāju domām, testēšanai trūkst kapacitātes pieņemt un katru dienu apstrādāt 100-200 testu no viena uzņēmuma, kas nozīmē, ka darbinieki nevarēs veikt savus darba pienākumus.

Tāpat LTA neesot skaidrs, vai tirdzniecības darbinieki drīkstēs doties uz un no darba pārtikas veikalā uz mājām komandantstundas laikā, kā arī tas, vai un kā drīkstēs piegādāt būvniecības materiālus celtniekiem un remontstrādniekiem.

Vienlaikus LTA ir neziņā par to, kādas prasības tiks izvirzītas pie attālināti iegādāto preču izsniegšanas, kā arī to, vai paliks spēkā esošais regulējums, proti, attālināti iegādāto preču izsniegšana iekštelpās tirdzniecības vietās, kas strādā epidemioloģiski nedroša vidē.

Tirgotāji arī uzskata, ka jāatļauj pārdot tādas pirmās nepieciešamības preces kā apavus, cimdus, zeķes un zeķbikses, lai neatkārtojas pagājušā gada scenārijs.

Tāpat LTA ieskata būtu jāļauj vakcināciju uzsākušiem cilvēkiem turpināt savu darbu bez testēšanas sertifikāta, to aizstājot ar ātrā SARS-CoV-2 antigēna testa veikšanu.

Vienlaikus LTA uzsver, ka nav samērīgi pret skolu ēdinātājiem piemērot kritēriju - 20% kritums pret jūlija, augusta, septembra vidējo apgrozījumu.

Asociācija arī uzskata, ka būtu arī jāļauj tirgot bezdūmu produktus - elektroniskās cigaretes, karsējamā tabaka, tabakas aizstājējprodukti, kurus tirgo tikai specializētajos veikalos un kas nav pieejami citās tirdzniecības vietās.

Kā ziņots, plānots, ka no ceturtdienas, 21.oktobra, uz četrām nedēļām jeb līdz 15.novembrim Latvijā spēkā stāsies īpaši stingri Covid-19 ierobežojumi jeb stingrais "lokdauns". Kā pēc Krīzes vadības padomes sēdes pirmdien informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), šajā laika periodā visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības, nestrādās un būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi. Tāpat paredzēts ieviest mājsēdi no plkst.20 līdz plkst.5.

Jaunie, īpaši stingrie drošības pasākumi rīkojumā par ārkārtējo situāciju vēl jāapstiprina valdībā, kuras ārkārtas sēde paredzēta trešdien.

Ne Ekonomikas ministrija, ne citas valsts pārvaldes iestādes līdz šim nav sniegušas informāciju par precīziem nosacījumiem, kas no ceturtdienas tiks piemēroti tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem.