Bērnu un jauniešu vakcinācijai pret Covid-19 iesaka izmantot tikai viena veida poti

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pamatojoties uz šobrīd pieejamo informāciju un dažādu valstu veselības sistēmas reģistru demonstrētajiem datiem, Imunizācijas valsts padome (IVP) rekomendē bērnu un jauniešu vakcinācijai pret Covid-19 izmantot "Pfizer/BioNTech" ražoto vakcīnu.

"IVP ir sekojusi līdzi gan Skandināvijas valstu ziņojumiem, gan Kanādas, ASV datiem, kā arī uzklausījusi Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) drošības pārskatu par miokardītu sastopamību pēc vakcinācijas ar mRNS vakcīnām," stāsta IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Viņa skaidro, ka EZA reģistrētā "Moderna" ražotā vakcīna pret Covid-19 "Spikevax" uzrāda augstāku imunogenitāti jeb imūnās sistēmas atbildi, kas šai vecuma grupai varētu būt saistāma ar augstāku risku attīstīties mRNS vakcīnu identificētajai blaknei - miokardītam un perikardītam.

Kā norāda IVP, šī ir pagaidu rekomendācija, un, tiklīdz būs zināma jauna un plašāka informācija, šī rekomendācija var tikt mainīta vai precizēta. Vienlaikus kārtējā IVP sanāksmē plānots izstrādāt rekomendācijas attiecībā uz vakcīnas izvēli bērniem un jauniešiem.

Kā vēstīts, šobrīd personu vecumā no 12 līdz 17 gadiem vakcinācijai ir apstiprinātas divas vakcīnas - "Moderna" un "Pfizer/BioNTech".

Svarīgākais