Nesamazinās PVN likmi elektroenerģijai un dabasgāzei; Saeima noraida ieceri

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Saeimas vairākums šodien nolēma noraidīt opozīcijas deputātu sagatavotos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredzēja noteikt šī nodokļa 0% likmi elektroenerģijai un dabasgāzei.

Grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā iesniedza partijas "Republika" biedri, deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Kaspars Ģirģens, Evija Papule, Ēriks Pucens un partijas "Par cilvēcīgu Latviju" biedre, deputāte Ramona Petraviča.

Parlamentārieši piedāvāja likumu papildināt ar normu, kas noteiktu, ka nodokļa 0% likmi piemēro elektroenerģijai, tās pārvades pakalpojumiem, sadales pakalpojumiem, kā arī obligātā iepirkuma komponentēm laika posmā no šī gada 20.oktobra līdz 2022.gada 1.jūnijam.

Tāpat nodokļa 0% likmi aicināja piemērot dabasgāzei, tostarp akcīzes nodoklim, tās pārvades pakalpojumiem un sadales pakalpojumiem laika posmā no 2021.gada 20.oktobra līdz 2022.gada 1.jūnijam.

Jau ziņots, ka šie paši opozīcijas deputāti rosināja līdz 2022.gada vidum elektroenerģijai un dabasgāzei piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% pašreizējās 21% likmes vietā, tomēr Saeima piedāvātās izmaiņas pirms nedēļas plenārsēdē noraidīja.

Opozīcijas deputāti priekšlikumu pamatoja ar pašlaik visā Eiropā vērojamo energoresuru cenu kāpumu, kas arī Latvijā izraisījis rēķinu par elektrību un gāzi pieaugumu. Politiķi rosināja noteikt, ka no 15.oktobra līdz 2022.gada 1.jūnijam samazināto 5% PVN likmi piemēro elektroenerģijai, tās pārvades un sadales pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponentēm. Tāpat viņi piedāvāja 5% PVN likmi piemērot dabasgāzei, tās pārvades un sadales pakalpojumiem.