Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Stājies spēkā operai nelabvēlīgais spriedums prasībā pret "Tvnet"

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Augstākā tiesas (AT) Senāts atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) vērsās pret mediju uzņēmumu "Tvnet" saistībā ar portālā publicētu viedokļrakstu par operas telpu izīrēšanu Krievijas mākslinieka privāta pasākuma rīkošanai 2014.gada vasarā.

Līdz ar AT lēmumu stājies spēkā Rīgas apgabaltiesas 2021.gada 10.jūnija spriedums, ar kuru prasība noraidīta. Rīgas apgabaltiesa nolēma piedzīt no operas par labu "Tvnet" tiesāšanās izdevumus - valsts nodevu 1548 eiro un ar lietas vešanu saistītos izdevumus 1068 eiro. Tāpat Rīgas apgabaltiesa nolēma, ka operas bijušajiem valdes locekļiem Zigmaram Liepiņam, Inesei Eglītei un Dainai Markovai katram par labu "Tvnet" jāmaksā 1139 eiro, ko veido tiesāšanās izdevumi.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Šādu lēmumu AT pieņēma jo, izvērtējot kasācijas sūdzībā minētos argumentus, senatoru kolēģijai nebija acīmredzama pamata uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā ietvertais lietas iznākums ir nepareizs, kā arī izskatāmajai lietai nav būtiskas nozīmes vienotas tiesu prakses nodrošināšanā vai tiesību tālākveidošanā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Jau ziņots, ka 2014.gada novembrī LNOB un trīs tās bijušie valdes locekļi tiesā cēla prasību pret "Tvnet", prasot atvainošanos un morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu par goda un cieņas aizskaršanu.

Prasītāji lūdza tiesu uzlikt uzņēmumam pienākumu publicēt atvainošanos par LNOB un tās valdes locekļu goda un cieņas aizskaršanu portāla sadaļas "Viedokļi" rubrikā "Tvnet komentārs", piedzīt mantisko kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu 129 873 eiro par labu LNOB un vienu eiro katram prasītājam, kā arī piedzīt tiesāšanās izdevumus un ar lietas vešanu saistītos izdevumus advokāta palīdzības samaksai.

Strīda būtība ir tajā, ka "Tvnet" 2014.gada 4.augustā savā portālā publicēja viedokļrakstu ar nosaukumu "Kā Latvijas Nacionālā opera kļuva par Putina galma publisko namu". Tā autors ir persona, kas raksta ar pseidonīmu Olivers Everts.

LNOB ieskatā, autors "nepieļaujami rupji un aizskaroši" vēršas pret LNOB un tās vadību par operas telpu izīrēšanu festivāla "Jaunā viļņa" Jūrmalā organizētāja Igora Krutoja privāta pasākuma rīkošanai.

Pirmās instances sākotnēji prasību apmierināja, uz ko asi reaģēja Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), tiesas spriedumu novērtējot kā juridiski absurdu un bīstamu. Sods par tiesas ieskatā pārāk "sulīgiem" izteikumiem komentārā būtu bīstams precedents Latvijas tiesu praksē, kas nopietni apdraud vienu no demokrātiskas valsts balstiem - vārda brīvību.

"Šādi asi satīriska stila raksti Latvijas žurnālistikā ir pastāvējuši gadiem. Redakciju komentāri, slejas, karikatūras, feļetoni kalpojuši diskusijas raisīšanai par sabiedriski aktuālām tēmām un to tiesības pastāvēt Latvijā garantē Satversme," bija teikts LŽA paziņojumā.