Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: vai pret Covid-19 vakcinētajiem būtu jālieto maskas sabiedriskās vietās?

© pexels.com

Sejas aizsargmasku lietošanu sabiedriskās vietās arī pret Covid-19 vakcinētām personām atbalsta divreiz lielāks iedzīvotāju skaits nekā pret to iebilst, proti, 40% iedzīvotāju atbalsta sejas masku lietošanu sabiedriskās vietās arī vakcinētām personām, savukārt 19% ir pret, liecina "Mēness aptieka" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktā aptauja.

Saskaņā ar aptaujas datiem, tikai 5% iedzīvotāju uzskata, ka sejas maskas sabiedriskajās vietās nebūtu jānēsā iedzīvotājiem ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Daļa iedzīvotāju atbalsta brīvprātīgu sejas masku nēsāšanu - 21% iedzīvotāju uzskata, ka sejas maskas sabiedriskās vietās vakcinētās personas varētu lietot, ja cilvēks nejūtas droši, savukārt 12% aptaujāto domā, ka sejas maskas sabiedriskajās vietās vakcinētajiem būtu jālieto tikai, tad, ja ir simptomi.

Augstāko izglītību ieguvušie divas reizes retāk nekā iedzīvotāji ar pamatizglītību ir pret to, ka vakcinētas personas nēsā sejas aizsargmaskas sabiedriskās vietās - pret ir 33% iedzīvotāju ar pamatizglītību un 17% ar augstāko izglītību.

Sejas aizsargmasku lietošanu vakcinētajiem sabiedriskās vietās biežāk nekā citi atbalsta iedzīvotāji Zemgalē - 48% un Kurzemē - 46%, kā arī vecumā virs 60 gadiem - 49%. Savukārt pret sejas aizsargmasku lietošanu vakcinētām personām sabiedriskās vietās visbiežāk iebilst iedzīvotāji Pierīgā un vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem - 24% un 30 līdz 39 gadiem - 23%.

Vides inženierzinātņu doktore Jana Simanovska skaidro, ka vienreizlietojamās sejas maskas ražo no vairākslāņu materiāla, lai paaugstinātu to efektivitāti. Parasti iekšējais slānis ir mitrumu absorbējošs materiāls (kokvilna), neitrāls vidusslānis (piemēram, polipropilēns) un ārējais slānis (poliesters), savukārt iekšējam slānim izmanto ļoti smalki šķiedrainu materiālu (nanošķiedras), kas palielina maskas filtrējošo efektivitāti.

Sejas maskas aiztur lielākos aerosola pilienus, kas atrodas inficēta cilvēka izelpā un pētījumi rāda, ka vairākkārt lietojamās kokvilnas, šifona, zīda maskas samazinu iespēju inficēties par 50%, bet medicīnisko masku efektivitāte ir vēl augstāka.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju "Mēness aptieka" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica šī gada oktobra sākumā, visā Latvijā aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.