Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Par vairāk dienām plāno pagarināt obligātās vakcinācijas termiņu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valdība gatavos grozījumus, kas paredz par vairākām dienām pagarināt termiņu, līdz kuram valsts, pašvaldību iestādēs un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās visiem nodarbinātajiem jābūt vakcinētiem, otrdien Saeimas komisijā paziņoja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (JV).

Saskaņā ar pagājušās piektdienas valdības lēmumu - kamēr norit vakcinācijas process un vakcīnas iedarbība nav spēkā, nodarbinātajam no šī gada 13.oktobra ir pienākums regulāri veikt Covid-19 testus. Līdz 19.oktobrim derīgi ir antigēnu testu negatīvs rezultāts, kas ir ne vecāks par 72 stundām, bet līdz 20.oktobrim - derīgi ir tikai laboratoriski apstiprināti negatīvi testa rezultāti, ko apliecina ar sertifikātu.

Savukārt, ja nodarbinātais vakcināciju nav sācis vai pabeidzis līdz 15.novembrim, darba devējs nodarbināto atstādina no darba pienākumu veikšanas.

Saskaņā ar valdības lēmumu, valsts, pašvaldību iestādēs un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās visiem nodarbinātajiem jābūt vakcinētiem līdz 15.novembrim neatkarīgi no nodarbināto darba pienākumu pildīšanas veida - attālināti vai klātienē.

Otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē Siliņa skaidroja, ka ņemot vērā pašreizējās tendences, acīmredzot cilvēki nepaspēs līdz 15.novembrim vakcinēties, tāpēc Ministru kabinets gatavos grozījumus par termiņa pagarināšanu, tomēr šis termiņš nebūs garāks pa novembri.

Siliņa pauda gandarījumu, ka nevakcinētā sabiedrības daļa pēc valdības lēmuma nedēļas nogalē ir devusies vakcinēties. Šāda apņemšanās ir pozitīva ziņa, kas dod cerību iziešanai no pandēmijas krīzes.

Siliņa arī deputātus informēja, ka ierobežojumus bija plānots noteikt uz trīs nedēļām, taču, ņemot vērā lipīgo Covid-19 "Delta" variantu, domas dalījās un ārkārtējā situācija noteikta uz trīs mēnešiem.

Siliņa nenoliedza, ka valdības rīkojumā par ārkārtējo situāciju precīzi jebkura dzīves situācija nav aprakstīta, tāpēc interpretācijas būs neizbēgamas. Dokuments tika gatavots, lai to varētu pēc iespējas vieglāk uztvert un vienkāršāk piemērot.