Stradiņa slimnīcā kaļ plānu par "lauka hospitāļa" izveidi Covid-19 pacientiem

© F64

Brīdinot par slimnīcu nespēju uzņemt visus Covid-19 pacientus, tiek piesaukta gan ārvalstu palīdzība, gan "lauka hospitāļu" būve. Tas gan nenozīmē, ka cilvēkus tiešām izvietos teltīs. Nepieciešamības gadījumā par slimnīcu var pārveidot sporta zāli vai lielu halli. Piemēram, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) slimnīca krīzes gadījumā līdz oktobra beigām par "lauka hospitāli" gatava pārveidot jaunā, A korpusa plašo, slēgto iekšpagalmu jeb ātriju. Kopā tā izdotos rast vietu 250 slimniekiem jeb divas reizes lielākam pacientu skaitam nekā slimnīca var uzņemt pašlaik, vēstīts Aijas Kincas materiālā LTV Panorāmā.

"Lauka hospitālis" nenozīmē brezenta telti pļavas vidū. Stradiņa slimnīcā saasinājuma gadījumā plānots par Covid-19 slimnīcu pārvērst visu jauno A korpusu, kura ātrijā iespējams izveidot pietiekamu daudzumu gultu un tās atdalīt ar starpsienām.

Iespēja plašo telpu pārvērst par palātām paredzēta jau celtniecības laikā. Pirmā stāva grīdā iebūvēta skābekļa padeve. Savukārt sienās ir īpašas nišas, kurās var iestiprināt starpsienas.

PSKUS valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš skaidro: "Tā ir mūsu modernākā vieta, tur ir pieejamas visas modernākās tehnoloģijas un iespējas, arī skābekļa padeves iespēja, kas pacientiem ir vitāli svarīgs. Līdz ar to mēs savus plānus ārkārtas situācijā balstām uz jauno infrastruktūru."

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais