Lielās universitātes slimnīcas samazina plānveida pakalpojumu apjomu

© f64.lv, Kaspars Krafts

No šodienas Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca (PSKUS) primāri nodrošinās neatliekamo un akūto pacientu uzņemšanu, atbilstoši samazinot plānveida pakalpojumu apjomu un ierobežojot stacionārā esošo pacientu tuvinieku apmeklējumus, paredz Ministru kabineta noteikumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Kā informēja RAKUS pārstāve Evija Mileiko, pēc Stradiņa slimnīcas Operatīvās vadības grupas sanāksmes 8.oktobrī, lemts par Katastrofu medicīnas plāna C gatavības stāvokļa izsludināšanu. Tas ļaus slimnīcai mobilizēt pieejamos resursus, lai saglabātu iespēju sniegt pakalpojumus neatliekamiem, akūtiem un Covid-19 pacientiem.

Jau šobrīd esot sasniegts pacientu skaits, kādu slimnīcas piedzīvoja pagājušajā saslimstības viļņa virsotnē. Vienlaikus patlaban tiekot prognozēts, ka šis skaits tiks pārsniegts, tādēļ slimnīcām jāgatavojas uz ļoti sarežģītiem darba apstākļiem.

"Mums jāatbrīvo gultasvietas un jāpārorganizē pieejamais personāls, lai varētu uzņemt to pacientu skaitu, kāds tiek prognozēts jau tuvākajā laikā," skaidro slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

Slimnīca turpinās sniegt pakalpojumus arī dienas stacionārā, tikai prioritāri noteiktām pacientu grupām - pakalpojumus, kas tiek sniegti, lai nodrošinātu attiecīgu terapiju, - ķīmijterapiju, bioloģisko medikamentu terapiju, orgānu aizstājējterapiju, staru terapiju, veselības aprūpes pakalpojumus hematoloģijā, metadona un buprenorfīna aizvietojošo terapiju.

Nemainīga saglabājas arī to pacientu veselības aprūpe, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionārā neatliekamā kārtā uzsāktā ārstēšana.

Stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus bez izmaiņām saglabās sniedzot akūto un neatliekamo medicīnisko palīdzību, nodrošinot onkoloģiskās, dzīvību glābjošas operācijas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas dēļ var iestāties invaliditāte, kā arī veselības aprūpes pakalpojumus saistībā ar šādu slimību grupu ārstēšanu - onkoloģija, HIV/AIDS.

Slimnīca sazināsies ar katru pacientu, kura vizīte, operācija vai izmeklējums tiks pārcelts.

Tāpat Stradiņa slimnīca atgādina, ka stacionārā esošo pacientu tuvinieku apmeklējumi tiek pārtraukti un būs iespējami tikai īpašos gadījumos (piemēram - atvadoties no mirstoša tuvinieka) un no pacientu piederīgajiem nodošanai slimnīcas stacionārajiem pacientiem pieņems tikai pirmās nepieciešamības higiēnas preces.

Kā informēja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, tad arī šī ārstniecības iestāde spērusi līdzīgu soli. Proti, slimnīcā no šodienas tiks pārtraukta lielākā daļa dienas stacionāru pakalpojumu un plānveida stacionāro pakalpojumu. Vienlaikus Covid-19 pacientu ārstēšanai tiek ierīkotas papildu vietas.

Konkrētu pakalpojumu ierobežošana tiek darīta ar mērķi, lai arī turpmāk ārstniecības iestāde varētu nodrošināt ārstēšanu visiem pacientiem, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība saasinoties hroniskām slimībām vai citām akūtām veselības problēmām, kā arī lai turpinātu ārstniecības procesu citu slimību pacientiem, piemēram, onkoloģiskiem pacientiem.

Slimnīcā norāda, ka tās klientu apkalpošanas speciālisti sazināsies ar visiem klientiem individuāli, lai informētu par atcelto pakalpojumu.

Tāpat, lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu ārstēšanās vidi un nepieļautu Covid-19 infekcijas izplatību slimnīcas stacionāru palātās, no šodienas tuviniekiem tiks liegti apciemojumi. Vienlaikus slimnīcas mājaslapā ir pieejama konkrēto klīniku un nodaļu kontaktinformācija.

Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis atzīmē, ka pēdējās nedēļās ar bažām tiek vērots Covid-19 inficēto skaita pieaugums valstī. "Šobrīd redzam pacientu skaita pieauguma tendenci arī visos mūsu slimnīcas stacionāros, kur ir ierīkotas vai pārprofilētas Covid-19 pacientu ārstēšanas nodaļas. Slimnīcas mediķi un personāls šobrīd cīnās par vairāku Covid-19 pacientu dzīvībām, kuru stāvoklis ir kritisks," stāsta Paeglītis, uzsverot, ka slimnīcā visu šo laiku intensīvās terapijas gultu noslodze ir bijusi nemainīgi augsta, jo paralēli šajās intensīvās terapijas gultās tiek ārstēti arī citu slimību pacienti.

Arī Rīgas Austrumu slimnīcā aizvien tiks nodrošināta ārstēšana onkoloģiskajiem un hematoloģisko slimību pacientiem, neiroloģisko slimību pacientiem, kā arī pacientiem, kas guvuši dažādas traumas, tuberkulozes pacientiem, HIV/AIDS pacientiem. Tāpat medicīniskā palīdzība netiks pārtraukta Apdegumu centrā, Insulta vienībā un pacientiem Oftalmoloģijas klīnikā.

Pacientiem joprojām tiks nodrošinātas invazīvās kardioloģijas un radioloģijas procedūras, kā arī orgānu aizstājterapija, ķīmijterapija, staru terapija, cilmes šūnu transplantācija, bioloģiskie medikamenti. Tiks veiktas neatliekamas un ķirurģiskas - dzīvību glābjošas operācijas. Slimnīcā arī uzsver, ka visiem ķirurģijas dienas stacionāra un plānveida īslaicīgās ķirurģijas pacientiem, kuriem būs jāturpina vai jāpabeidz ārstēšana saskaņā ar medicīniskām indikācijām - tā tiks nodrošināta. Tiks nodrošināti arī rehabilitācijas pakalpojumi, kas nepieciešami, lai neradītu invalidizācijas risku vai darbspēju zudumu.

Rīgas Austrumu slimnīcā tāpat kā līdz šim, visu diennakti sniegts medicīnisko palīdzību stacionāra "Gaiļezers" Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā. Tāpat arī onkoloģiskajiem pacientiem arī turpmāk tiks sniegta visa nepieciešamā ārstēšana, kā arī tiks veikti diagnostiskie izmeklējumi.

Slimnīca vērš uzmanību, ka joprojām cilvēki var apmeklēt ārstniecības iestādes stacionāru ārstus ambulatori, kā arī veikt diagnostiskos izmeklējumus, medicīniskās procedūras un manipulācijas, saskaņā ar iepriekš veikto pierakstu.

Kā ziņots, saistībā ar augsto Covid-19 izplatību valstī uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija.

Vienlaikus ceturtdien veselības aprūpes nozarē tika izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais