Daļai bezdarbnieku būs mazāks pabalsts

© nra.lv

Lai izpildītu Valsts kontroles (VK) norādījumus, Labklājības ministrija (LM) jau izstrādājusi grozījumus, saskaņā ar kuriem, no vienas puses, tiks likvidēta netaisnība bezdarbnieka pabalsta piešķiršanā cilvēkiem ar dažādu darba stāžu, no otras puses – daļai bezdarbnieku pabalsts no nākamā gada būs mazāks.

Valsts budžetā nākamgad šādas izmaiņas dotu 280 000 latu ietaupījumu, aprēķinājuši ministrijas speciālisti.

Saredz netaisnību

Vērtējot sociālās drošības tīkla finansējuma izlietojumu labklājības jomā, VK konstatējusi, ka arī bezdarbnieku pabalstu izmaksā ir būtiskas problēmas, tāpēc VK aicina LM pārskatīt bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtību personām ar apdrošināšanas stāžu līdz 19 gadiem.

Līdz 2011. gada beigām šiem cilvēkiem pabalsta izmaksas pēdējos mēnešos tas tiek izmaksāts 45 latu apmērā, nevērtējot veikto valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu apmēru. VK uzskata, ka šī bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtība ne tikai neatbilst valsts sociālās apdrošināšanas pamatprincipiem, bet arī Satversmei, jo personām ar apdrošināšanas stāžu virs 20 gadiem visā pabalsta izmaksas laikā bezdarbnieka pabalsts tiek izmaksāts tikai atbilstoši veiktajām iemaksām, negarantējot minimālo pabalsta summu 45 latus. VK izrēķinājusi: šādi pabalstos bezdarbniekiem nepamatoti izlietoti 342 088 lati.

Pagarināja visiem

Šīs netaisnības vēsture meklējama pagājušajā gadā, kad valdība pieņēma lēmumu pagarināt bezdarbnieka pabalsta izmaksas laiku līdz deviņiem mēnešiem. Vistiešāk tas skāra tieši bezdarbniekus ar stāžu līdz 19 gadiem, jo viņi iepriekš pabalstu varēja saņemt salīdzinoši īsāku laiku (četrus līdz sešus mēnešus) nekā cilvēki ar stāžu no 20 gadiem, kuriem pabalsts vienmēr maksāts deviņus mēnešus.

LM Pabalstu politikas nodaļas vadītāja Ināra Baranovska skaidro: šāds lēmums tika pieņemts brīdī, kad pašvaldībām trūka naudas sociālo pabalstu izmaksai. Cilvēki masveidā tika atlaisti no darba, un atšķirībā no laika, kad bezdarba līmenis bija samērā zems, viņi tik ātri nevarēja atrast jaunu darbu.

Tiem bezdarbniekiem, kuru darba stāžs bija līdz 19 gadiem, uz pagarināto bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiku – trim vai pieciem mēnešiem – pabalsts tika noteikts konstantā apmērā – 45 lati – un ne tāds, kāds tas pienāktos saskaņā ar veiktajām sociālajām iemaksām. Savukārt attiecībā uz cilvēkiem ar lielāku stāžu palika spēkā norma – pabalsts arī pēdējos mēnešos ir atkarīgs no maksātajiem nodokļiem. Arī tajos gadījumos,

kad bezdarbnieka pabalsts beigās sanāca pavisam niecīgs un pat mazāks par 45 latiem.

Netaisnību likvidēs, bet…

Lieki nekavējāmies un, pamatojoties uz VK piedāvāto risinājumu, izstrādājām grozījumus, Neatkarīgajai saka I. Baranovska no LM. Grozījumu būtība ir tāda, kādu to iesaka VK, proti, bezdarbniekiem ar stāžu līdz 19 gadiem pēdējos pabalsta saņemšanas mēnešos to maksāt nevis 45 latu apmērā, bet tik, cik šis pabalsts sanāktu, ņemot vērā sociālās iemaksas, bet ne lielāku par 45 latiem. Piemēram, pašlaik bezdarbnieks ar 15 gadu stāžu sešus mēnešus saņem pabalstu, rēķinātu pēc viņa veiktajām sociālajām iemaksām, bet trīs mēnešus – 45 latus. Turpmāk būs jāskatās, kāds pabalsts reāli viņam aprēķināts pirms pēdējiem sešiem mēnešiem – ja mazāks par 45 latiem, tad plānots izmaksāt mazāku, ja lielāks – tad saņems tos pašus 45 latus.

Tātad, lai panāktu sociālo taisnīgumu, pabalsts nevis tiek palielināts bezdarbniekiem ar lielāku stāžu, bet samazināts bezdarbniekiem ar mazāku stāžu, tāpēc daļai pabalsts reāli samazināsies. Tam piekrīt I. Baranovska. Tā kā VK uzsver budžeta naudas taupīšanu, tad no viņu puses nav bijis rosinājuma netaisnību likvidēt, paaugstinot pabalstu cilvēkiem ar stāžu virs 20 gadiem.

***

UZZIŅAI

Bezdarbnieka pabalstu izmaksā deviņus mēnešus

Pašlaik izmaksājamā pabalsta apmērs ir atkarīgs no apdrošināša nas stāža

Ja stāžs ir: 1 līdz 9 gadi

tad pabalstu izmaksā:

pirmos 2 mēnešus 100%piešķirtajā

apmērā; nākamos 2 mēnešus 75%;

pēdējos 5 mēnešus 45 latus mēnesī

10 līdz 19 gadi

pirmos 2 mēnešus 100% apmērā;

nākamos 2 mēnešus 75%; turpmākos 2 mēnešus 50%;

pēdējos 3 mēnešus 45 latus mēnesī

20 gadi un vairāk

pirmos 3 mēnešus 100% piešķirtajā

pabalsta apmērā; nākamos 3 mēnešus 75%;

pēdējos 3 mēnešus 50% no piešķirtā pabalsta apmēra

Svarīgākais