Pavļuts apsver iespēju noteikti ierobežojumus arī vakcinētajiem

© f64.lv, Kaspars Krafts

Covid-19 dēļ valsts mērogā noteiktajiem drošības pasākumiem ir jābūt tādiem, kas, no vienas puses, dod skaidras priekšrocības vakcinētajiem, bet, no otras puses, ir pietiekami efektīvi, lai novērstu katastrofu medicīnā, intervijā laikrakstam "Diena" pauž veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vaicāts, vai Covid-19 krīzi varēs atrisināt, nepieņemot lēmumu par ierobežojumiem arī vakcinētajiem, Pavļuts atbild, ka "tas nav melnbalts jautājums".

"Valdība visu laiku ir paudusi, ka vakcinētajiem ierobežojumu nav vai tie būs minimāli. Šādiem solījumiem ir jābūt ar savām konsekvencēm. Taču ir arī epidemioloģiskie apsvērumi, ka slimo arī vakcinētie un arī viņi var tālāk izplatīt vīrusu, lai arī daudz mazākā mērā. Pašiem vakcinētajiem tas nav bīstami, problēma ir tā, ka viņi var vīrusu nodot tālāk nevakcinētajiem, kuriem sekas būs daudz smagākas," skaidro veselības ministrs.

Līdz ar to politiķis uzskata, ka "diskusija par ierobežojumiem arī vakcinētajiem ir pilnībā leģitīma," tālab viņš negrasoties pārmest nevienam savam kolēģim, ka par to tiek spriests un tiek izteikti viedokļi.

"Es personīgi uzskatu, ka drošības pasākumiem ir jābūt tādiem, kas, no vienas puses, dod skaidras priekšrocības vakcinētajiem, bet, no otras puses, ir pietiekami efektīvi, lai novērstu katastrofu medicīnā. Tas ir valdības uzdevums - pieņemt efektīvus lēmumus, saglabājot priekšrocības vakcinētajiem," rezumē Pavļuts.

Intervijā laikrakstam "Diena" viņš aicina pierast pie domas, ka kaut kādi drošības pasākumi varētu būt arī vakcinētajiem, lai pasargātu nevakcinētos. "Mēs būsim spiesti atkal vērsties pie sabiedrības apzinīgākās daļas, lūdzot būt solidāriem," atzīst ministrs.

Lūgts komentēt izskanējušo ideju, ka seniorus varētu motivēt vakcinēties pret Covid-19, maksājot tiem naudu, Pavļuts norāda, ka šāda ideja nav jaunums, taču tagad tās īstenošana varētu būt novēlota.

"Kad pēc Jāņiem bija redzams, ka pieprasījums pēc vakcinācijas krītas, spriedām par finansiāliem stimuliem. Jau toreiz izskanēja labklājības ministra ierosinājums maksāt senioriem par vakcinēšanos. Veselības ministrijas piedāvājums bija loterija, kas attiektos uz visu sabiedrību. To gan noraidīja, pamatojoties uz Jaunās konservatīvās partijas iebildumiem. Es teiktu, ka šobrīd ir novēloti darboties ar finansiāliem stimuliem, tomēr valdībā noteikti būs jādiskutē par šo priekšlikumu," pauž veselības ministrs.

Kā ziņots, krīzes vadības padomes sēdē šodien plkst.15 atkārtoti tiks izskatīti turpmākie risinājumi Covid-19 izplatības mazināšanai. Pastāv varbūtība, ka uzreiz pēc KVP sēdes, kuras raksturs ir vairāk konsultatīvs, konkrēti lēmumi varētu tikt pieņemti arī ārkārtas Ministru kabineta sēdē, kas gan vēl būtu jāizsludina.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.