Covid-19: slimnīcas ir pilnas; daļa ārstniecības iestāžu vairs neuzņem pacientus

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītaja Liene Cipule mikroblogošanas vietnē "Twitter" atklāja, ka vakar vakarā teju puse ārstniecības iestāžu ziņojušas, ka vietas Covid-19 pacientiem vairs nav.

Cipule informēja, ka trīs no septiņām reģionālajām slimnīcām, kā arī puse jeb divas no četrām zemākā līmeņa slimnīcām, ir ziņojušas, ka tās vairs nevarot uzņemt Covid-19 pacientus.

Par spīti tam, ka visās šajās slimnīcās ir izveidotas Covid-19 pacientiem paredzētās nodaļas, visas gultasvietas ir jau aizpildītas.

Kā ziņo Cipule, tad šodien notiks Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdē, kurā tiks lemts pa vēl divu slimnīcu iesaisti, kuras varētu uzņemt sasirgušos Covid-19 pacientus.

Šobrīd Covid-19 pacienti tiek nogādāti uz tām slimnīcām, kurās ir vēl brīvu vietu.

Jau vēstījām, ka vakar, 6. septembrī, NMPD lūdza Veselības ministriju izsludināt ārkārtas situāciju Latvijas veselības nozarē, jo nakts laikā situācija Covid-19 dēļ krasi pasliktinājās.

Cipule skaidroja, ka šāds lūgums tiks izteikts jau trešo reizi, jo aizvakar situācija bijusi ļoti sarežģīta, jo nakts laikā bija izveidojušās rindas pie slimnīcām, lai uz tām nogādātu pacientus.

"Aizvadītajā diennaktī mēs saskārāmies ar vietu trūkumu slimnīcās, kas īpaši izteikts bija Rīgas reģiona slimnīcās, proti, gan Ogres, Tukuma un Jūrmalas slimnīcās vairs nebija vietas, lai tajās varētu ievietot atvestos Covid-19 pacientus. Tas nozīmē, ka mums ir jāmeklē uz kādām slimnīcām vest pacientus, un tajā brīdī pie tām veidojās rindas, tādējādi radot situāciju, ka brigādes ir jau aizņemtas un mēs nevaram tās nosūtīt uz citiem izsaukumiem," skaidroja Cipule.

Vietas slimnīcās tiek pārprofilētas konkrētajā dienā, piemēram, dienu iepriekš ar papildu gultas vietām Covid-19 pacientiem tika atvērtas Tukuma un Balvu slimnīcas, bet tās divu dienu laikā jau ir aizpildītas.

"Mēs redzam, ka pārslogotas ir slimnīcas, laboratorijas un ģimenes ārstu prakses, kas liek domāt, ka Covid-19 izplatības krīze netiek veiksmīgi vadīta," uzskata dienesta vadītāja.

Viņasprāt, tagad neesot jautājums, vai, bet drīzāk, kad tiks ieviesti ierobežojumi, jo tas ir valsts drošības jautājums, kam par iemeslu kalpo pašreizējā situācija, kad cilvēkiem vairs nevarēsim garantēt Satversmē noteiktās tiesības uz veselības aprūpi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.