Saeimas komisija aicina valdību izvērtēt iespēju palielināt atbalstu elektroenerģijas rēķinu segšanai

© Dmitrijs Suļžics / F64

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti trešdien vienojās uzticēt valdībai izvērtēt iespēju palielināt atbalstu elektroenerģijas rēķinu segšanai maznodrošinātām un ģimenēm ar vairākiem bērniem.

Vienlaikus deputāti atbalstīja arī priekšlikumu mudināt valdību izvērtēt uz apkures sezonu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) energoresursiem.

Trešdien komisijas sēdē deputāti uzklausīja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto ziņojumu par aktuālo situāciju elektroenerģijas un dabasgāzes cenu kāpumu un piegādes drošības jomā, kas pagājušajā nedēļā tiks izskatīts arī Ministru kabineta slēgtajā daļā.

EM valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šeicāns komisijas sēdē pauda, ka pašlaik papildus atbalsta mehānismi sagatavoti tieši elektroenerģijas rēķinu segšanai, jo šajā segmentā mājsaimniecībām, salīdzinot ar pagājušo gadu, rēķinu apmaksājamās cenas palielinājušās apmēram divas reizes, kā arī elektroenerģiju lieto visi.

Savukārt, piemēram, dabasgāzi, kuras cenas arī pieaugušas, daudzi nelieto vispār vai lieto mazos apmēros ēdiena pagatavošanai, kamēr siltumenerģijas jomā par tik viennozīmīgu pieaugumu nav iespējams runāt, jo, pēc Šaicāna rīcībā esošajiem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) datiem, šajā apkures sezonā tarifi pieaugs apmēram 12,5% komersantu, tikpat cena saruks, bet atlikušajiem 75% cena šajā sezonā būs nemainīga.

Šaicāns atklāja, ka Latvijā ir apmēram 760 000 mājsaimniecību, no kurām 150 000 ir aizsargātie lietotāji. Pašreizējais valsts budžeta līdzekļu apmērs šo lietotāju atbalsta nodrošināšanai elektroenerģijai veido 11,6 miljonus eiro, savukārt, balstoties uz aktuālo cenu pieaugumu, pēc EM aprēķiniem, programmai būtu nepieciešami vēl 17,5 miljoni eiro.

Komisijas deputāti aicināja EM izvērtēt iespēju papildus piešķiramos līdzekļus elektroenerģijas rēķinu segšanai piešķirt no šī gada AS "Latvenergo" peļņas, kas, pēc komisijas biedru domām, palielināsies un pārsniegs kompānijas iecerēto saistībā ar pieaugušajām elektroenerģijas biržas cenām.

Vienlaikus EM pārstāvis Šaicāns aicināja deputātus šāda veida pieņēmumus neizdarīt, paužot, ka peļņas rādītāji nav atkarīgi tikai no elektroenerģijas biržas cenas, bet arī citiem apstākļiem, piemēram, dabasgāzes cenām un ūdens resursu apjoma, ar ko iespējams saražot elektrību hidroelektrostacijās (HES).

Tāpat EM valsts sekretāra vietnieks atzīmēja, ka šajā situācijā efektīvāks atbalsts mājsaimniecībām elektroenerģijas rēķinu segšanai varētu būt tiešais atbalsts, nevis PVN samazināšana, jo atbalsta iespēja ir mērķētāka un un operatīvāk īstenojama.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais