Stradiņu slimnīca nonākusi kritiskā stāvoklī; kopējā gultu noslodze sasniegusi 95% slieksni

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) kopējā gultu noslodze ir sasniegusi 95% slieksni, kas liecina, ka tuvojas nepieciešamība izsludināt ārkārtējo stāvokli veselības nozarē, atzina PSKUS Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

Slimnīcas pārstāve skaidroja, ka slimnīcai šis ir ļoti bīstams rādītājs - lai slimnīca varētu strādāt ar pilnu atdevi, tās kopējā gultu noslodze nedrīkstētu pārsniegt 80%.

Arī slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības centrs ir noslogots un sāk veidoties pacientu sastrēgumi. Kā atzīmēja Veinberga, aizvadītajā naktī slimnīcā nonākuši 30 pacienti. "Slodze ir liela un visu laiku notiek žonglēšana ar brīvajām vietām," skaidroja PSKUS pārstāve, atzīstot, ka slimnīcā nepārtraukti vērtē, kurus pacientus varētu no slimnīcas izrakstīt, lai atbrīvotu gultasvietas.

Veinberga uzsvēra, ka PSKUS noslodzi rada ne tikai Covid-19 pacienti, bet arī pacienti ar hroniskām saslimšanām un atlikto izmeklējumu pacienti, kuri slimnīcā nonāk neatliekamā kārtā un viņu ārstēšana kļūst ilgāka.

Pēc Veinbergas sacītā, PSKUS ir Covid-19 pozitīvi gadījumi arī ārstnieciskā personāla lokā, tomēr viņu saslimšanas gaita nav smaga, pateicoties vakcinācijai pret Covid-19. Tomēr slimnīca ar "darba roku trūkumu" ir saskārusies vienmēr, un Covid-19 nodaļas ārstējošais personāls ir noguris.

Slimnīcas valde par situāciju vēl nav pieņēmusi nekādus lēmumus, bet piektdien, 8.oktobrī, plkst.9 PSKUS notiks operatīvās vadības grupas sēde, kurā izvērtēs kopējo situāciju, gultu noslodzi, cilvēkresursu pieejamību un citus aspektus, kas ir nozīmīgi slimnīcas turpmākai darbībai paaugstinātas Covid-19 saslimstības laikā. PSKUS vadība apsver iesaistīt augstskolu rezidentus un mobilizēt citus kanālus, lai stiprinātu ārstējošā personāla kapacitāti.

Kā ziņots, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) šodien Veselības ministriju lūgs izsludināt ārkārtas situāciju Latvijas veselības nozarē, jo nakts laikā situācija Covid-19 dēļ krasi pasliktinājusies, intervijā TV3 sacīja NMPD vadītāja Liene Cipule.

Jau ziņots, ka par stingrākiem Covid-19 izplatības mazināšanai paredzētiem ierobežojumiem Krīzes vadības padome turpinās spriest ceturtdien, 7.oktobrī, jo otrdien Ministru prezidenta Krišjānis Kariņa (JV) sasauktajā sēdē par stingrākiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai tika runāts, tomēr pašlaik pie konkrētiem risinājumiem nonākt vēl neizdevās.

Svarīgākais