Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā

600 ugunsdzēsēji, riskējot ar darba zaudēšanu, nav gatavi vakcinēties

© Oksana Džadana/ F64

Aptuveni 600 ugunsdzēsēju nekādā gadījumā negrasās vakcinēties pret Covid-19, un var zaudēt darbu, vēsta TV3 Ziņas.

No operatīvajiem dienestiem mazākā vakcinācijas aptvere pret Covid-19 ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Vairāki simti darbinieku apgalvo, ka nevakcinēsies nekādā gadījumā.

Vislielākā pretestība pret Covid-19 vakcināciju VUGD ir Kurzemē, otrajā vietā - Latgale. Vairāki simti darbinieku ir paziņojuši, ka nevakcinēsies nekādā gadījumā. Tas varētu nozīmēt - ja vakcinācija dienestā būs obligāta, vairākas struktūrvienības nāksies slēgt.

Pāris mēnešos ir liels progress - tā vakcinācijas aptveri ugunsdzēsēju rindās vērtē dienesta priekšnieka vietnieks. Ja vasarā tie bija 30%, tad tagad vakcinēti 54%, izslimojuši 6%. Tomēr uz pārējo operatīvo iestāžu fona skats ir bēdīgs, pat pēc skaidrojošas kampaņas ugusndzēsēju avīzē, un infektologu skaidrojošajām vizītēm dienestā nav vakcinēti 40% ugunsdzēsēju.

Mārtiņš Baltmanis, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks

“Tad var sekot mūsu rīkojumi par papildus virsstundu darbu. No tā budžeta, kas pieejams, var pietrūkt, vajadzētu griesties Iekšlietu ministrijā (ieM) un prasīt finansējumu par virsstundu apmaksu.”

Teksts: skaties.lv

Dezinformācijas ietekme kopumā, dezinformācijas apjoms sociāljos tīklos, sekojot personāžiem, tiek ierauts šādā burbulī, kur saņem tikai negatīvās ziņas, mazāk to skiadrojumu, ko tad nozīmē vakcinācija.

No 900 patlaban vēl aizvien nevakcinētajiem apmēram 600 ugsundzēsēju apgalvo, ka nevakcinēsies nekādā gadījumā, pat, ja tā būs obligāta prasība. Ja vakcinācijas vai izslimošanas fakts būs obligāts priekšnoteikums darbam, vairāki simti darbinieku aizies, pieaugs slodze vakcinētajiem un izslimojušajiem glābējiem, var nākties slēgt struktūrvienības, kur mazāk darāmā, un lielāka slodze pārējiem.

Mārtiņš Baltmanis, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks

“Tad var sekot mūsu rīkojumi par papildus virsstundu darbu. No tā budžeta, kas pieejams, var pietrūkt, vajadzētu griesties ieM un prasīt finansējumu par virsstundu apmaksu. ”

Nedaudz labāka situācija ar vakcinācijas aptveri ir Valsts policijā, kur sniedza lakonisku, rakstisku komentāru:

Valsts policija

“Valsts policijā 71% darbinieku ir vakcinājušies pret Covid-19 vai to izslimojuši. Vakcinēšanās nav obligāta, līdz ar to plašāk nekomentēsim.”

Vieslielākā vakcinācijas aptvere ir armijā un Neatliekamās medicīniskās un palīdzības dienestā (NMPD).

Ilze Bukša, NMPD pārstāve

“Dienestā ārstniecības personāls, mediķi ir vakcinēti no 93-98% atšķirības ir konkrētajās amata grupās. Procents, vakcinētība ir ļoti augsta. Jāņem vērā, ka liela daļa darbinieku ir izslimojuši, un patlaban vakcināciju veic izslimojušie, pakāpeniski, atbilstoši tam brīdim, kad viņiem pēdējo reizi šī saslimšana ir konstatēta.”

“Varu iepriekcināt ka NBS vakcinēto un pārslimojušo skaits ir 98%, atlikušais ir tādi, kuriem vai nu ir pretindikācijas, vai medicīniskie iemesli, kādēļ nevar vakcinēties tieši šobrīd. Ir arī tādi, kas šobrīd nav pārliecināti vakcinēties, bet rūpīgi strādājam, dodam vēl nelielu laiku pārdomām, bet kāds noteikti būs, kam būs iespējas abpusēji vienojoties lauzt līgumu, vai būs jāatvaļina disciplinārā kārtā,” norāda NBS Apvienotā štāba brigādes ģenerālis Imants Ziediņš.

Ja karavīru atvaļina disciplinārā kārtā, tad tam jāatmaksā valstij apmācību un kursu laikā ieguldītie līdzekļi. Armijā gan uzsver, ka augsti apmācīti speciālisti, kuru mācībās ieguldīti daudzi tūkstoši, visi ir vakcinējušies pret Covid-19 vai to izslimojuši.