SPKC: arvien vairāk Covid-19 pacientu nonāk slimnīcās

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Aizvadītajā nedēļā atklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 62,2%, un arvien vairāk Covid-19 pacientu nonāk slimnīcās, aģentūru LETA informēja liecina Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

No visiem veiktajiem testiem 56% bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 44% veikti pārējiem iedzīvotājiem. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 13% bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 87% tika konstatēti pārējā sabiedrības daļā.

No visiem skrīningā atklātajiem inficētajiem 64,1% epidemiologu aptaujas laikā atklāja, ka ir novēroti saslimšanas simptomi. Tādēļ SPKC aicina vecākus rūpīgi izvērtēt bērnu veselības stāvokli un, ja bērnam ir klepus, iesnas, slikta pašsajūta, paaugstināta temperatūra vai citas slimības pazīmes, nepieļaut bērna došanos uz izglītības iestādi.

Pagājušajā nedēļā vidēji dienā tika veikti vidēji 20 378 testi un atklāti vidēji 979 jauni gadījumi. Šis ir otrais vēsturiski lielākais vienas nedēļas laikā jaunatklāto inficēto iedzīvotāju skaits. Vēl lielāka saslimšana ar Covid-19 vienas nedēļas laikā fiksēta tikai 2021.gada janvāra pirmajā nedēļā.

Saslimstības pieaugums ir visās vecuma grupās, īpaši izteikts vecuma grupā 10-14 gadi. Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients?(R) aizvadītājā nedēļā pieaudzis līdz 1,38. Nedēļu iepriekš tas bija 1,21. Tas liecina par infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā, ko esošie drošības nosacījumi nespēj būtiski ierobežot.

No visiem aizvadītajā nedēļā konstatētajiem jaunajiem saslimšanas gadījumiem 5485 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu vēl nebija pabeiguši, kas kopumā ir 80% no visiem aizvadītajā nedēļā saslimušajiem, savukārt 1371 cilvēks bija vakcinēts, kas ir 20% no visiem aizvadītajā nedēļā saslimušajiem.

Salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju vakcinēto un nevakcinēto/daļēji vakcinēto cilvēku vidū, nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā Covid-19 infekcija konstatēta 2,9 reizes biežāk, nekā pilnībā vakcinētiem.