Jaunu elektrības pieslēgumu veidošanā iesaka izmantot esošās līnijas; ilgtermiņā tas var atmaksāties

© f64.lv, Kaspars Krafts

Cilvēkiem, veidojot jaunus elektrības pieslēgumus, vajadzētu pieslēgties jau esošajām līnijām un noslogot jau izveidoto tīklu, kas ilgtermiņā sabiedrībai arī kopumā dos lētākus tarifus, norāda AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Viņš atklāja, ka "Sadales tīkls" nereti saņem sūdzības, piemēram, par jauna pieslēguma izveidi meža vidū, kas izmaksā dārgi. Šajā gadījumā klientiem ir jārēķinās, ka izdzīt trasi cauri mežam, transformēt meža zemi, šķērsot upes vai dabas lieguma teritorijas maksā naudu.

"Tīklu lauku apvidos nekad neesam domājuši demontēt. Turklāt mums šis vēstures mantojums ar deurbanizāciju ir jau kopš Ulmaņlaikiem. Tas nav ne labi, ne slikti, vienkārši ir jārēķinās, ka šāda infrastruktūra prasa arī lielākas uzturēšanas izmaksas. Protams, ka elektrības pievilkšana daudzdzīvokļu mājai Purvciemā izmaksā daudz lētāk nekā elektrolīniju savilkšana, piemēram, Zaubes pagastā. Un arī uzturēt šo tīklu ir dārgāk, jo koki elektrolīnijās Zaubes pagastā iekritīs daudz biežāk nekā Purvciemā," sacīja Jansons.

Vienlaikus Jansons atklāja, ka, viņa ieskatā, pašlaik Latvijā sadales tīkla sistēmas stāvoklis ir labs, un ja raugās uz sistēmu, tad tie uzlabojumi, kas veicami vienkāršāk, ir jau izdarīti.

"Tālāk jau mūsu darbības notiek "mikroķirurģijas" līmenī gan investīciju, gan arīdzan dažādu programmu ziņā. Mēs ejam tālāk jau nākamajā posmā sistēmu un programmu līmenī, lai tīklu uzlabotu ļoti niansēti pārdomāti un zinātniski pamatoti," teica "Sadales tīkla" vadītājs.

Viņš minēja, ka nākotnē liels izaicinājums būs sadarbība ar Latvijas pārvades sistēmas operatoru AS "Augstsprieguma tīkls" un citiem nozares spēlētājiem, lai arī nākotnē elektroapgādes sistēma atbilstu klientu prasībām. Tāpat īpaša uzmanība būs jāpievērš arī digitalizācijas, dažādu viedo risinājumu, datu apkopošanas un datu inovācijas jomām.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.