Covid-19 ierobežojumi: policija sola turpināt veikt pārbaudes

© f64.lv, Eduards Dundurs

Stājoties spēkā jaunajam Covid-19 pārvaldības regulējumam, Valsts policija turpinās rīkot zibakcijas pandēmijas ierobežojumu kontrolei, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Andris Zellis.

Zellis vērsa uzmanību, ka policija jau kopš pandēmijas sākuma aktīvi darbojas ierobežojumu kontrolē, taču policijai ir jāpilda arī ikdienas funkcijas un papildus vēl jānodrošina likumsargi citu problēmu risināšanā, piemēram, valsts austrumu robežas kontrolē.

Policija nevarot visur novietot likumsargus, taču pandēmijas ierobežojumu kontroli tā veiks, izvirzot prioritātes, piemēram, rīkojot zibakcijas "uz konkrētu problemātiku", piemēram, kontrolējot, vai sabiedriskā transporta pasažieri lieto maskas.

Attiecībā uz sodiem Zellis atgādināja, ka policija vispirms pievēršas prevencijai un skaidrojošajam darbam, taču, ja personas klaji ignorē ierobežojumus vai izturas nihilistiski, tad sodi tiek piemēroti. "Ja būs nepieciešams, tad bargi sodi būs," norādīja Zellis.

Valsts policija, "saņemot signālus", veiks informācijas pārbaudi, vai darba devēji "nepiever acis", ļaujot padotajiem darbavietās ierasties bez Covid-19 drošības sertifikātiem.

Valdība šonedēļ pieņēma jaunu Covid-19 pārvaldības regulējumu, kas paredz, ka no oktobra vidus faktiski jebkur iekštelpās vajadzēs Covid-19 drošības sertifikātus un vairākās profesijās ir paredzēts vakcinācijas pienākums. Savukārt darba devējam būs iespēja noteikt, kuriem amatiem nepieciešama vakcinācija pret Covid-19.

Zellis skaidroja, ka saskaņā ar valdības pieņemto regulējumu darba devēja pienākums ir veikt kontroles pasākumus par to, vai darbā neierodas padotie bez Covid-19 sertifikāta. Tas pats attiecas arī uz prasību par vakcinācijas pienākumu vairākās profesijās. Ja policija saņems signālus, ka normatīvu prasības tiek ignorētas, tad likumsargi ieradīsies konkrētajā darbavietā un veiks pārbaudi.

Analoģiski policija rīkosies, ja būs informācija par to, ka dienesta viesnīcas un internāta pakalpojumus saņem personas bez Covid-19 sertifikātiem.

Zellis vērsa uzmanību, ka policija pandēmijas laikā strādā atbilstoši saviem resursiem un "aktīvi veic" jau patlaban esošo pandēmijas ierobežojumu kontroli, taču liela nozīme ierobežojumu ievērošanas kontrolē un atbildībā esot darba devējiem un pasākumu rīkotājiem.

"Policijas rīcības algoritmi, iespējams, nākotnē vēl ir pārskatāmi atbilstoši esošai situācijai un individuālajiem gadījumiem. Mēs akceptējam šīs atbildības uzlikšanu katram individuāli, gan pasākumu organizētajam, gan pakalpojumu sniedzējam," pieļāva Zellis.

Normatīvie akti paredz, ka par pandēmijas ierobežojumu neievērošanu fiziskajai personai var piemērot 10 līdz 2000 eiro administratīvo sodu, bet juridiskajai personai - no 140 līdz 5000 eiro.

Runājot par līdzšinējo darbu, patlaban policija uzrauga, vai pašizolāciju ievēro aptuveni 5000 cilvēku. Kopš 7.aprīļa policija sākusi aptuveni 10 000 administratīvā pārkāpuma procesus par ierobežojumu neievērošanu, taču ļoti daudz šajā laikā veikti arī preventīvie norādījumi.

Svarīgākais