"Sadales tīkls": Nākotnē Latvijā kopējais elektroenerģijas patēriņš augs

© pexels.com

Nākotnē Latvijā kopējais elektroenerģijas patēriņš augs, jo arvien vairāk iekārtu, kuras izmanto fosilo enerģiju, pāries uz elektroenerģijas izmantošanu, kas ir zaļš enerģijas veids, intervijā aģentūrai LETA norādīja AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Viņš pauda, ka Eiropas elektroenerģētikas nozares asociācijas "Eurelectric" prognozes liecina, ka elektroenerģijas patēriņš tuvākajos gados dubultosies.

Jautājums esot par to, cik lielā mērā šo pieaugumu varēs novērot sadales elektrotīklā.

"No vienas puses, patēriņš nāk klāt - gan apkurē, gan transportā, gan arī aug dzīves līmenis un cilvēki atļaujas vairāk elektroierīču," sacīja Jansons.

Tāpat uzņēmums ievērojis, ka daudzi cilvēki pandēmijas laikā iegādājas lauku īpašumus un rodas jauni elektrības pieslēgumi

Savukārt no otras puses, arvien lielāka kļūst elektroenerģijas izkliedētā ģenerācija, mikroģenerācija - gan uzņēmumi, gan privātpersonas uzstāda saules paneļus, un "Sadales tīklam" tas nozīmē sadalītās elektroenerģijas apjomu ar mīnusa zīmi. Turpretī kopējās pārvaldītās enerģijas plūsmas tīklā pieaug, jo arī pašsaražoto, bet neizlietoto elektrību cilvēki nodod kompānijas tīklā.

"Attiecīgi mēs ilgtermiņā caur sadales tīkla infrastruktūru plānojam nelielu pārvaldītā elektroenerģijas apjoma pieaugumu - 1% vai 2% apmērā. Taču konkrētāku prognozi šobrīd ir ļoti grūti sniegt," teica Jansons.

Vienlaikus pandēmijas periodā, vismaz sākotnēji, elektroenerģijas patēriņš sarucis. "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka pagājušajā gadā kopējais elektroenerģijas patēriņš uzņēmumā kritās par 3,8%, turklāt kritums novērots visās jomās, izņemot mājsaimniecības. Vislielākais kritums 2020.gadā, salīdzinot ar 2019.gadu, bija rūpniecības sektorā - par 8,9%. Savukārt mājsaimniecībās pagājušajā gadā bija vērojams elektrības patēriņa pieaugums kopumā par 4,1%, ko, protams, var skaidrot ar attālināto darbu un mācībām.

"Šajā gadā mēs mēģinām tikt atpakaļ uz zaļa zara, un sešos mēnešos elektroenerģijas pieaugums pret pagājušo gadu ir bijis par 2,5% lielāks. Pieaugums, salīdzinot ar 2020.gadu, ir gandrīz visās sfērās, bet tas vienalga nebūs 2019.gada līmenī," atklāja Jansons.

"Sadales tīkla" vadītājs akcentēja, ka elektroenerģijas patēriņa apjoms nedaudz aug, un tas uzņēmumu priecē, bet, ja skatās uz "Sadales tīkla" darbību kopumā, tad uzņēmumu, tāpat kā visus pārējos, skar gan metāla, gan kokmateriālu cenu pieaugums.

"Arī elektroenerģijas cena ir augusi, un aptuveni 10% no mūsu operatīvajām izmaksām veido tieši maksa par elektrību. Tie ir elektroenerģijas tehnoloģiskie zudumi tīklā, kas rodas infrastruktūrā pēc fizikas likumiem. Izmaksu ziņā šis gads nav no tiem labākajiem, un to mēs nevaram tieši ietekmēt," skaidroja "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus viņš atzina, ka rezultāti kompānijas operatīvajā darbā ir ļoti labi, jo uzņēmums ir bijis ļoti efektīvs gan darbaspēka izmaksu optimizēšanā, gan dažādu procesu digitalizēšanā, tomēr ārējo faktoru ietekme ir ļoti būtiska.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais