NBS uzstādīs Slovēnijas dāvināto dzeloņstiepļu žogu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Nacionālie bruņotie spēki pirmdien sāks uzstādīt Slovēnijas Aizsardzības ministrijas dāvinātos piecus kilometrus dzeloņstiepļu žoga Latvijas-Baltkrievijas robežas aizsardzībai, informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Dzeloņstiepļu žoga izbūvi veiks Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona karavīri.

Slovēnija Latvijai uzdāvinājusi dzeloņstiepļu žoga izbūvei paredzētos materiālus - dzeloņstiepli "Concertina", metāla stabus, stiprinājumus un citus elementus.

Tikmēr Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) aizvadītajā piektdienā paziņoja, ka nolēmusi neturpināt sadarbību ar uzņēmumu "Brief" par dzeloņstiepļu žoga Latvijas-Baltkrievijas robežas aizsardzībai piegādi, tāpēc aģentūra noorganizējusi atkārtotu iepirkumu, kuru plānots pabeigt nākamnedēļ. "Brief" gan paziņojis, ka valsts pasūtījumu joprojām spēj izpildīt, lai arī žoga ierīkošana varētu aizkavēties.

Savukārt pagaidu dzeloņstiepļu žoga būvniecību uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju par 2,4 miljoniem eiro uzticēs uzņēmumam "Aimasa".

Kopumā uz Latvijas un Baltkrievijas robežas nepieciešams uzbūvēt aptuveni 37 kilometrus garu dzeloņstiepļu žogu. Dzeloņstiepļu žogs nosegs kritiskākās robežas vietas.

Latvijas-Baltkrievijas robežas pastāvīgā žoga nodošanu ekspluatācijā plānota ne vēlāk kā līdz 2024.gadam. Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) iepriekš uzsvērusi, ka nodošana ekspluatācijā prasa laiku, taču pats žogs jau būs uzbūvēts ātrāk.

Valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.