Pārsūdzēs tiesas lēmumu par būvatļauju anulēšanu dzīvnieku patversmei "Labās mājas"

© f64

Apelācijas tiesa lēmusi, ka gandrīz pabeigtajai dzīvnieku patversmei Labās mājas Rīgā būvatļauja ir jāanulē. Rīgas būvvalde un Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa spriedumu pārsūdzēs, savukārt prasības iesniedzēji uzsver, ka patversmes slēgšana notiks pašu vainas dēļ.

Juglas dzīvnieku aizsardzības grupas juriste Linda Zirdziņa neslēpj sarūgtinājumu par nelabvēlīgo lēmumu, kas nozīmē, ka patversmes atklāšanas, kas bija plānota līdz Ziemassvētkiem, nebūs.

"Lūdzām izteikt viedokli starptautiskajām organizācijām, meklējam papildu argumentus, lai februārī spriedums būtu mums labvēlīgs," saka L. Zirdziņa. Pieņemot lēmumu, apgabaltiesa balstījusies uz pirmās instances spriedumu, kurā norādīts, ka būvatļauja ir jāanulē trokšņa un iespējamā bērnu drošības apdraudējuma dēļ.

"Nevar pierādīt nākotnes troksni, tas ir abstrakts jēdziens. Varbūt tur būs pieci suņi, kas nekad neries, bet viens, kurš ries vairāk par citiem. Troksnis, protams, radīsies, bet ne tāds, kas pazeminās apkārtējā īpašuma vērtību," uzskata L. Zirdziņa.

Pārsūdzēt lēmumu gatava arī Rīgas būvvalde. Jau iepriekš būvvaldes pārstāve Kristīne Pētersone Neatkarīgajai vēstīja, ka oponentu iebildumi par nenotikušo publisko apspriešanu esot nepamatoti. "Dzīvnieku patversmes būvniecības ietekme uz vidi nav tik būtiska, lai būtu nepieciešams organizēt publisko apspriešanu," saka K. Pētersone.

Turpretī SIA AGN valdes priekšsēdētājs Agris Nagliņš oponē, uzsverot, ka būvvalde ņēmusi vērā tikai daļu no Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes atzinuma. Proti, tā noklusējusi, ka pirms būvatļaujas izsniegšanas tā rekomendējusi veikt iedzīvotāju aptauju.

"Tiesa jau brīdināja, ka patversmes būvniecības turpināšana būs būvnieku pašu risks, ja galējais tiesas spriedums būs tiem nelabvēlīgs. Kamēr Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa cenšas veidot man ienaidnieka tēlu, kas apdraud patversmi Labās mājas, es līdzšinējai Juglas patversmei ilgus gadus esmu iznomājis zemi un suņu voljērus un turpinu to darīt. Viņi par to maksā vairāk nekā simbolisku maksu – 32 latus mēnesī," saka A. Nagliņš.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.