Rucavas mērs iekrita ar 50 latiem

Salīdzinājumā ar sev sarūpētajām nepatikšanām summa, ko Rucavas novada mērs devis kukulī Valsts darba inspekcijas amatpersonai, ir ļoti maza.

Kurzemes reģionālās darba inspekcijas vadītāja Aija Brunovska stāsta, ka Rucavā bija paredzēta rutīnas pārbaude – kā jebkurā citā pašvaldībā: "Ne jau tikai būvniecībā vai metalurģijā pastāv darba drošības riski." Kantora darbinieku lielākais risks saistīts ar ilgstošu sēdēšanu pie datora. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji aizlieguši stāstīt lietas nianses un par ko īsti kukulis solīts, taču A. Brunovsku īpaši pārsteigusi nekaunība, ar kādu nauda piedāvāta: "Situācijas mēdz būt dažādas, bet tik atklātā veidā kā šoreiz... Tā manā praksē vēl nekad nav gadījies!"

Nesaprotam, kas īsti noticis, sakās Rucavas pašvaldības darbinieki. Mēra vietnieks saimnieciskos jautājumos Andris Brīvkalns vēsta, ka apstākļi šeit strādājošajiem esot gana labi – māja izremontēta, nosiltināta, datori kvalitatīvi. Taču tieši par darba drošības jautājumiem atbildīgais bijis pats domes priekšsēdētājs Andis Rolis un darba drošības speciālists Jānis Tiļugs. A. Rolis ir atstādināts, tālruni neceļ. Savukārt J. Tiļugs ceļ – un viņš arī pastāsta iespējamos cēloņus, kas bija par pamatu kukuļa došanai un tai sekojušajai KNAB darbinieku vizītei. Izrādās, ka līdz pat šī gada sākumam domē nav bijis ne darba drošības žurnālu, ne risku izvērtējuma – nekādas dokumentācijas. "Tai juku laikā, kad notika apvienošanās novadā, nekas netika darīts," stāsta J. Tiļugs. Taču tagad visi papīri it kā esot kārtībā. Pirmā darba inspekcijas pārbaude bijusi maijā – šis tas bijis nepareizi darīts, bet pēc tam visi priekšraksti tikuši izpildīti. "Vispār nesaprotu, kas tur bija," par priekšnieka nonākšanu aizdomās turamā statusā spriež speciālists. Arī viņš pats jau sniedzis skaidrojumus KNAB darbiniekiem un atdevis izmeklētājiem visus pašvaldības dokumentus, kas skar darba drošības jautājumus.

Kā ziņo KNAB, tā rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka pašvaldības vadītājs, būdams valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, 2010. gada oktobrī nodeva kukuli reģionālās Valsts darba inspekcijas amatpersonai, lai tā, izmantojot dienesta stāvokli, attiecīgajā novada pašvaldībā neizdarītu pienācīgu pārbaudi darba aizsardzības jomā.

Ja A. Roļa vaina tiks pierādīta, viņam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais