Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Atstādinātās IeM Informācijas centra priekšnieces lieta par iespējamām nelikumībām nodota tiesai

© f64.lv, Kaspars Krafts

Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu pret no amata pienākumu pildīšanas atstādināto Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra (IC) priekšnieci Līgu Lapiņu par iespējamām nelikumībām ar sakaru ierīci.

Tiesa ir saņēmusi lietu, un tagad tiesa iepazīstas ar lietas materiāliem, lai lemtu jautājumu par lietas pieņemšanu izskatīšanai, apstiprina Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

Apsūdzība celta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, informē prokuratūra.

Saskaņā ar apsūdzību amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, deva prettiesiskus rīkojumus sagatavot nepieciešamos dokumentus mantas norakstīšanai un utilizācijai. Mantas nosaukums prokuratūras paziņojumā nav minēts, taču LETA jau rakstīja, ka saskaņā ar Iekšējās drošības biroja (IDB) iepriekš informēto tā ir sakaru ierīce.

Pēc to sagatavošanas, apzinoties, ka konkrētā manta paliks citas personas lietošanā, amatpersona izmantojusi tai piešķirtās pilnvaras un apstiprinājusi attiecīgās mantas norakstīšanas aktu, informēja prokuratūra.

Apsūdzētā amatpersona savu vainu neatzīst.

Minētais kriminālprocess šogad 9.septembrī tika izdalīts no apjomīgāka kriminālprocesa, kas saistīts ar IC amatpersonu iespējamām prettiesiskām darbībām ar valsts iepirkumiem.

Lai arī prokuratūra to savā paziņojumā nav minējusi, LETA jau rakstīja, ka patlaban IDB veic izmeklēšanu par IeM IC amatpersonu un uzņēmuma "KB Open" iespējamām prettiesiskām darbībām, kas saistītas ar centra organizētajiem iepirkumiem. Arī šī lieta ierosināta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Patlaban ir ierosināta disciplinārlieta pret IC priekšnieci Lapiņu, un nesen kļuvis zināms, ka viņa ir atstādināta no amata pienākumu pildīšanas, lai gan IeM nav atklājusi, vai atstādināšana notikusi saistībā ar disciplinārlietu.

Kā atzīmēts prokuratūras izplatītajā paziņojumā, starp Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūru un IDB "veidojas konstruktīva sadarbība, kas vērsta uz tiesiskuma un objektivitātes nodrošināšanu tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu un darbinieku izdarīto noziedzīgo nodarījumu atklāšanā un izmeklēšanā, lai veicinātu sabiedrības uzticību valsts pārvaldei".