Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

No šīs nedēļas tiks mainīta skolēnu Covid-19 testēšanas kārtība

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

No šīs nedēļas skolēnu Covid-19 testēšana notiks reizi divās nedēļās, nevis reizi nedēļā, kā tas bija iepriekš, tā iepriekšējā nedēļā vienojās Ministru kabinetā.

Ja pozitīvo Covid-19 gadījumu skaits sabiedrībā būtiski palielināsies, testēšanas regularitāte skolās atkal varētu tikt pārskatīta.

Pēc Veselības ministrijas (VM) sniegtajiem datiem, pirmās testēšanas nedēļas ļāvušas sākt klātienes mācības un novērst plašus uzliesmojumus 215 izglītības iestādēs un objektīvāk novērtēt Covid-19 izplatību Latvijas pašvaldībās. Vairāk nekā 200 000 skolēnu un skolu darbinieku testēšana esot bijis izaicinājums izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem, kā arī pārbaudījums laboratorijām.

Lai testēšanas process būtu visām iesaistītajām pusēm ērtāks un rezultāti operatīvāki, skolās pakāpeniski ieviesīs jaunu testēšanas metodi, kas paredz vienu klasi testēt kā vienotu grupu, nevis kā šobrīd kā vairāku paraugu grupu. Ja klases vienotajā paraugā konstatēs infekciju, tikai tad skolēnus testēs atsevišķi.

Šāda kārtība atvieglotu gan laboratoriju un izglītības iestāžu darbu, gan arī samazinātu izmaksas par izmeklējumu veikšanu. Tieši laboratoriju pārslodze līdz šim izskanēja kā viens no iemesliem, kāpēc meklēt jaunus testēšanas algoritmus.

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) jau iepriekš informēja, ka, izvērtējot epidemioloģisko situāciju valstī, iespējams, ministri vēlāk atkal domās par biežāku testēšanu skolās, proti, ja būs nepieciešams, testēšanu palielinās no reizes divās nedēļās uz reizi desmit dienās, pēc tam - uz reizi septiņās dienās, bet, ja epidemioloģiskie apstākļi pasliktināsies nopietnā līmenī - testēšanos varētu rīkot vairākas reizes nedēļā.

Izglītības un zinātnes ministre ir pārliecināta, ka, samazinot testēšanas apjomus par divām reizēm, atrisināsies analīžu rezultātu piegādāšanas problēmas. Testēšana skolās visiem būs vienāda un turpinās testēt visas nevakcinētās personas, kas dodas uz skolu.