SM plāno taupīt, samazinot administratīvos izdevumus un veicot iekšējas reorganizācijas

Satiksmes ministrija (SM) finanšu līdzekļus plāno taupīt, pārsvarā samazinot administratīvos izdevumus, veicot iekšējas reorganizācijas iestādēs un uzņēmumos, kā arī pārstrukturējot izdevumus un veiksmīgāk apgūstot Eiropas Savienības fondus.

SM skaidro, ka plānotais ministrijas budžeta samazinājums ir būtisks un tās uzdevums esot panākt, lai izmaiņas "pēc iespējas mazāk skartu transporta nozari un sabiedrību kopumā".

SM skaidro, ka dotācijas sabiedriskajam transportam samazinājums valsts budžetā paredzams 6,5 miljonu latu apmērā; no sociālās drošības tīkla stratēģijas pieejamiem līdzekļiem atbalstam skolēnu, cilvēku ar invaliditāti un citu pasažieru grupu pārvadājumiem - 2,6 miljonu latu apmērā.

Lai spētu nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumus samazināta finansējuma apstākļos, ministrija strādāšot trīs virzienos. SM ieviesīs vienotu biļešu tirdzniecības sistēmu, kas padarītu pārvadātāju ieņēmumus caurskatāmākus un pārredzamākus. Tāpat plānots novērst riskus valsts līdzekļu nelietderīgai izmantošanai, nosakot limitus atsevišķām pārvadātāju izdevumu pozīcijām, ko kompensē valsts. Vienlaikus tiks turpināts pārskatīt sabiedriskā transporta maršrutu tīklu, izvērtējot maršrutu pārklāšanos un novēršot situāciju, kad vienā maršrutā un laikā dodas gan vilciens, gan autobuss.

Ministrijā skaidro, ka valsts budžeta programmas "Valsts autoceļu fonds" plānotais samazinājums ir deviņi miljoni latu. Pašvaldības šis samazinājums neskaršot, un mērķdotācija to autoceļiem saglabāsies 2010.gada apmērā. SM norāda, ka pašvaldību ceļiem plānotais līdzekļu apmērs 2011.gadā attiecībā pret valsts ceļiem ir proporcionāli lielāks un veido 25,4%. Tas došot iespēju pienācīgā kvalitātē uzturēt arī pašvaldību ceļu tīklu.

Neskatoties uz būtiskiem samazinājumiem, nav plānots samazināt līdzekļus autoceļu uzturēšanai ziemā, un ceļu kvalitāte ziemas periodā nepasliktināšoties salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem.

Dotācija lidostai "Rīga" samazināsies par 1,45 miljoniem latu, savukārt Latvijas Pastam - par 1,06 miljoniem latu. SM uzskata, ka samazinājums tiks nodrošināts, veicot iekšēju restrukturizāciju un izdevumu pārskatīšanu abos uzņēmumos, tai skaitā veicot administratīvo izdevumu samazināšanu un strukturālu optimizēšanu, kas būtiski neietekmēs uzņēmumu klientus.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais