Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19: cik aktīvi vakcinējas ēdināšanas nozares darbinieki?

© Vladislavs Proškins/F64

Ēdināšanas nozarē uzņēmumu, kur pret Covid-19 vakcinējušies pilnīgi visi darbinieki, ir mazākā daļa, izriet no Latvijas Restorānu biedrības (LRB) īstenotās aptaujas.

Tajā noskaidrots, ka aptuveni pusē aptaujāto ēdināšanas uzņēmumu, kas ir daļa no LRB, Latvijas Tirgotāju asociācijas un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas biedru, pret Covid-19 ir vakcinēti vairāk nekā 60% darbinieku, savukārt 27,3% ēdinātāju ir vairāk nekā 90% darbinieku. Vienlaikus pilnīgi visi darbinieki ir vakcinēti tikai 13,6% LRB aptaujāto uzņēmumu.

"Neraugoties uz augsto vakcinācijas procentu, uzņēmēji atzīst, ka pašlaik jau sasniegts iespējami augstākais rezultāts. Tāpēc uzņēmēji uzskata, ka pārējiem darbiniekiem ir jābūt iespējai strādāt arī ar negatīva testu. Pretējā gadījumā nozare zaudēs darbarokas," komentēja LRB prezidents Jānis Jenzis.

Viņš skaidroja, ka šajā gadījumā ir svarīga testu cena un testa veikšanas pieejamība. "Ja reiz mēs gribam izķert vīrusu, tad būtu svarīgi testēt bez maksas vai par nelielu maksu un maksimāli plašs testēšanas tīkls," teica Jenzis.

Tāpat viņš atzina, ka uzņēmēji ir piesardzīgi par iespējamiem likuma grozījumi par obligāto vakcināciju atsevišķās profesiju grupās. "Ja šādi grozījumi tiktu pieņemti, tikai 27,3% uzņēmumu atlaistu nevakcinētos darbiniekus, bet 29,5% arī tad nevakcinētos darbiniekus neatlaistu. Savukārt 43,2% ēdinātāju nav izlēmuši, kā rīkotos šajā situācijā," komentēja Jenzis.

Lai uzņemtu iespējami daudz klientu un noturētu uzņēmuma apgrozījumu, 80% ēdināšanas uzņēmumu viesus vasaras sezonā uzņēma gan iekštelpās, gan terasēs, bet 20% - tikai terasēs.

Vienlaikus līdz ar rudens sezonas iestāšanos viesu vēlme baudīt maltīti ārtelpās samazinās, bet pieprasījums pēc regulārām maltītēm iekštelpās pagaidām nepieaug, radot bažas par strauju apmeklētāju skaita kritumu.

Tāpat nozares uzņēmumi vērsa uzmanību uz situāciju, kas izveidojusies ar Covid-19 kontaktpersonu izolāciju un slimības lapu apmaksas kārtību, kas ir ne tikai neloģiska, bet arī uzliek papildu slogu darba devējam.

Proti, pašreiz spēkā esošā kārtība paredz, ka pēc kontakta ar Covid-19 pozitīvu personu vakcinējušies darbinieki turpina strādāt, bet nevakcinētie ievēro izolāciju mājās, ko apmaksā darba devējs un tiek izrakstīta A slimības lapa.

"Saslimt var gan vakcinētie, gan nevakcinētie, bet mājās kā kontaktpersonas atpūšas tikai nevakcinētie. Mūsuprāt, diez vai tas motivē uz vakcinēšanos. Vēl vairāk - šādi noteikumi var veicināt uzņēmumu vēmi nepaziņot visas kontaktpersonas, kas apdraud gan darbiniekus, gan ēdināšanas nozares viesus. Uzskatām, ka pašizolācijā esošajiem darbiniekiem ir jābūt B slimības lapām no pirmās dienas, pretējā gadījumā veidojas situācija, ka uzņēmums apmaksā slimības lapas, kā arī apmaksā darbiniekiem virsstundas, kas strādā izolācijā esošo darbinieku vietā," teic Jenzis.

Aptauja īstenota šā gada septembra sākumā un tajā piedalījās LRB, Latvijas Tirgotāju asociācijas un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas biedru - 50 ēdināšanas uzņēmumi, kas savu darbību īsteno visā Latvijā.

Jau vēstīts, ka no 15.jūnija ēdināšanas pakalpojumi iekštelpās pieejami personām, kurām ir sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts, kas apliecina pārslimošanu, vakcinēšanos vai ne senāk kā pirms 48 stundām veiktu negatīvu Covid-19 testu vai ne senāk kā pirms sešām stundām veiktu antigēnu testu, kas veikts par personas paša līdzekļiem. Līdzīgas prasības attiecas arī uz ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem iekštelpās.