Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Vai Latvijas ekonomikai izdevies pārvarēt pandēmijas sekas? Atbild Ārvalstu investori

Latvijas ekonomika salīdzinoši sekmīgi ir pārvarējusi līdzšinējās Covid-19 pandēmijas radītās sekas, un pēc krituma pirmajā ceturksnī ir vērojamas pārliecinošas ekonomikas atjaunošanās pazīmes, pausts Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) nostājā par makroekonomikas politikas jautājumiem.

FICIL pauž, ka jūnijā ekonomikas noskaņojums ir uzlēcis līdz augstākajam līmenim pēdējo četru gadu laikā. Pateicoties labvēlīgajai ārējai konjunktūrai, eksports būs viens no izaugsmes virzītājiem, - tas uzturēs labu dzinuli apstrādes rūpniecības attīstībai.

Tāpat ārvalstu investori atzīmē, ka arī patēriņš turpinās atdzīvoties, tādēļ tirdzniecības izaugsme paātrināsies, bet pakalpojumos atjaunosies izaugsme.

FICIL paredz, ka situācija stabilizēsies arī visvairāk cietušajās - ēdināšanas un izmitināšanas, kā arī izklaides un atpūtas nozarēs. Tomēr, lai šīs nozares atkoptos pilnībā, būs nepieciešams ilgāks laiks, nekā prognozēts iepriekš, kā arī prognozējamāka epidemioloģiskā situācija. Pēc gada sākumā novērotā apjoma samazinājuma būvniecībā aktivitāte nozarē turpmāk atkal strauji atjaunosies. Transporta un uzglabāšanas nozarē gan turpināsies lejupslīde.

Ārvalstu investori prognozē, ka, neskatoties uz atšķirīgo situāciju starp nozarēm, algu kāpums paātrināsies un bezdarbs saruks, kas veidos papildu spiedienu uz inflāciju un saasinās konkurētspējas jautājumus. Tas nozīmē, ka, neskatoties uz pozitīvajām ekonomikas izaugsmes perspektīvām, situācija nozarēs un sabiedrības grupās saglabāsies nevienlīdzīga, veidojot arī atšķirīgu noskaņojumu un vērtējumu par ekonomikā notiekošo.

"Valdošā nenoteiktība uzliek pastiprinātu atbildību par izsvērtas un tālredzīgas makroekonomiskās politikas īstenošanu, lai izvairītos no nevēlamām sekām valsts finansiālajai un ekonomiskajai stabilitātei ilgtermiņā," teikts ārvalstu investoru ziņojumā.

FICIL atzinīgi novērtē Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdības paveikto cīņā ar Covid-19, sākot un virzot vakcinācijas procesu, kā arī sniedzot atbalstu uzņēmējiem un iedzīvotājiem krīzes pārvarēšanā. FICIL izceļ valdības spēju īstenot nozīmīgas reformas izglītības sistēmā, panākt administratīvi teritoriālo reformu, kā arī sākt Ekonomisko lietu tiesas darbību.

Tāpat ārvalstu investori pozitīvi vērtē arī pieņemto jauno Dzīvojamo telpu īres likumu, kā arī pieņemtos grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā. Tāpat atbalstāmas iniciatīvas sociālo jautājumu risināšanā.

Tāpat savā ziņojumā FICIL iezīmējuši vairākas rekomendācijas. Tostarp starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai, proaktīvai rīcībai pandēmijas seku novēršanā, Eiropas Atveseļošanas fonda līdzekļu ieguldīšanā ilgtermiņa attīstībā, digitālās transformācijas stiprināšanā, darbaspēka politikas pārskatīšanā, kā arī nodokļu sistēmas paredzamības uzlabošanā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka piektdien, 17.septembrī, augsta līmeņa sanāksmē Latvijas valdība un FICIL aktualizēs sadarbības prioritātes, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.

Šogad valdības pārstāvji un investori diskutēs par ēnu ekonomiku un investīciju vides prognozējamību, zaļā kursa ieviešanu, darbaspēka kvalifikāciju un pārkvalificēšanas iespējām, kā arī par Latvijas digitalizācijas stratēģiju.

Tiekoties ar ārvalstu investoru padomes locekļiem, valdības pārstāvji prezentēs gada laikā paveikto un aktualizēs Latvijas valdības un investoru sadarbības prioritātes. Savukārt atsevišķās darba grupās investori kopā ar nozaru ministriem un pārstāvjiem spriedīs par ēnu ekonomikas samazināšanu, lai uzlabotu Latvijas investīciju vides prognozējamību, un satiksmes jomas attīstību, nodrošinot efektīvu, drošu un videi nekaitīgu transportu. Citās darba grupās runās par darbaspēka kvalifikāciju un ar to saistīto regulējumu, kā arī par Latvijas digitālo attīstību, kas sevišķi aktuāla kļuvusi, sākoties pandēmijai, un ir būtiska valsts konkurētspējas celšanā.