Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Saeima atbalsta stingrākas drošības prasības publiskos pasākumos

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz noteikt paaugstināta riska statusu publiskiem pasākumiem, kuros piedalās vairāk nekā 5000 personu.

Grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā paredz, ka paaugstināta riska pasākums ir publisks pasākums, kura apmeklētāju un dalībnieku plānotais kopējais skaits pārsniedz 5000 personu.

Tāpat paaugstināta riska pasākums ir, ja pasākums tiek rīkots pierobežas joslā. Paaugstināts risks ir arī tādiem pasākumiem, kuros pulcējas vismaz 1000 personas no īpaši aizsargājamo personu grupas. Tāpat paaugstināta riska pasākums ir tāds, kuru organizators uzskata par paaugstināta riska pasākumu un kura rīkošanai ir nepieciešama atļauja.

Šī likuma izpratnē īpaši aizsargājamo personu grupa būs bērni, seniori, personas ar kustību traucējumiem un personas ar īpašām vajadzībām.

1000 personu limits pierobežā noteikts, ņemot vērā pierobežas joslas īpašo statusu un pastiprinātos drošības riskus.

Lai stiprinātu publiska pasākuma apmeklētāju un dalībnieku fizisko drošību paaugstināta riska pasākumos, grozījumi paredz, ka pasākuma organizatoram jānorāda apliecinājums, ka par sabiedrisko kārtību un drošību atbildīgajai personai ir vismaz divu gadu pieredze fiziskās drošības pasākumu plānošanā vai īstenošanā.

Prasība par divu gadu pieredzi stāsies spēkā 2022.gada 1.janvārī.

Tāpat grozījumi nosaka paaugstināta riska pasākuma drošības plāna sagatavošanu un saskaņošanu. Šāds plāns ir jāsagatavo pasākuma organizatoram.