Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Otrdien Latvijas robežu nelikumīgi centušies šķērsot 15 cilvēki

© f64.lv, Kaspars Krafts

Otrdien novērsts 15 cilvēku mēģinājums nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu un situācija uz šīs robežas saglabājas "stabili saspringta", trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atzina Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 1166 cilvēki, informēja Valsts robežsardze.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto cilvēku nav.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Pujāts Saeimas komisijā skaidroja, ka vidēji katru dienu uz Baltkrieviju tiek atgrieztas 25 līdz 30 personas. Nepieciešamības gadījumā robežsargi nodrošina pārtiku robežas tuvumā esošajiem ārzemniekiem, kā arī izsauc mediķus, taču pēdējā laikā nevienai personai nav konstatēts tāds veselības stāvoklis, lai to uzņemtu Latvijā.

"Redzam ļoti lielu amatpersonu klātbūtni pretējā pusē, līdz ar to šis hibrīdapdraudējums pret Latviju turpinās," uzsvēra Pujāts.

Valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Valdības koalīcijas pārstāvji norādījuši, ka Baltkrievijā pie varas esošā Aleksandra Lukašenko režīma centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iespiest trešo valstu iedzīvotājus vērtējami kā hibrīdkara jeb hibrīdapdraudējuma izpausmes.