Svētdien Latvijas robežu nelikumīgi centušies šķērsot 34 cilvēki

© f64.lv, Kaspars Krafts

Svētdien novērsts 34 cilvēku mēģinājums nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu, informē Valsts robežsardze.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 1132 cilvēki.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto cilvēku nav.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Uz pārējām ārējām robežām konstatēti 15 robežpārkāpēji, tajā skaitā, veicot pasažieru sarakstu pārbaudi, Ventspils ostā konstatēts viens no Zviedrijas ieceļojošs Latvijas pilsonis, kurš atrodas policijas meklēšanā. 1997.gadā dzimušais vīrietis aizturēts un nodots Valsts policijas amatpersonām.

Ieceļošana Latvijā liegta sešiem ārzemniekiem, tajā skaitā Terehovas robežkontroles punktā ieceļošana Latvijā liegta vienai Krievijas pilsonei, kurai ir spēkā liegums ieceļot un uzturēties Šengenas zonā. Silenes un Lidostas "Rīga" robežkontroles punktā ieceļošana Latvijā liegta vienam Baltkrievijas un vienam Ēģiptes pilsonim, jo ārzemniekiem nebija derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas, kā arī trīs Ukrainas pilsoņiem, jo ārzemnieki nevarēja pamatot ieceļošanas un uzturēšanās mērķi un apstākļus. Personas atgrieztas uz izceļošanas valsti.

Terehovas un Lidostas "Rīga" robežkontroles punktā arī konstatēts viens Krievijas un viens Azerbaidžānas pilsonis, kuri bija pārkāpuši uzturēšanās nosacījumus (nebija derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas) Šengenas zonā.

Veicot imigrācijas kontroles pasākumus valsts iekšienē, ieceļošanas vai uzturēšanās noteikumu pārkāpumi konstatēti 12 personām - sešiem Latvijas un sešiem Igaunijas pilsoņiem.

Par pārkāpumiem transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu ekspluatācijas jomā Valsts robežsardzes amatpersonas saukušas pie administratīvās atbildības vai liegušas šķērsot robežu četrām personām - diviem Baltkrievijas, vienam Krievijas un vienam Kazahstānas pilsonim.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Valdības koalīcijas pārstāvji norādījuši, ka Baltkrievijā pie varas esošā Aleksandra Lukašenko režīma centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iespiest trešo valstu iedzīvotājus vērtējami kā hibrīdkara jeb hibrīdapdraudējuma izpausmes.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais