Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Varakļānu novadā nobalsojusi gandrīz puse balsstiesīgo, Rēzeknes novadā - piektdaļa [papildināts]

© Dmitrijs Suļžics/F64

Līdz sestdienas plkst.16 Varakļānu novadā nobalsojuši jau 49,84% balsstiesīgo, kamēr Rēzeknes novadā šis rādītājs sasniedzis vien 21,33%, liecina Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

Varakļānu novadā no kopumā 2544 reģistrētajiem vēlētājiem kopā ar iepriekšējā balsošanā nobalsojušajiem līdz šim balsis atdevuši 1268 cilvēki jeb 49,84% vēlētāju.

Rēzeknes novadā, kur ir 24 946 balsstiesīgo, kopā ar iepriekšējā balsošanā uz iecirkņiem aizgājušajiem Rēzeknes novadā pašlaik ir nobalsojusī 5320 jeb 21,33% vēlētāju.

Vēlētāju aktivitāte Varakļānos joprojām ir ievērojami augstāka, bet Rēzeknes novadā - zemāka nekā pašvaldību vēlēšanās jūnija sākumā, kad tika ievēlētas pārējās vietvaras. Toreiz līdz plkst.16 kopā ar iepriekšējā balsošanā balsojušajiem bija novēlējuši aptuveni 28% balsstiesīgo.

Turklāt aktivitāte Varakļānu novadā līdz plkst.16 jau pārsniedz vidējo vēlētāju aktivitāti jūnija vēlēšanās visas dienas garumā. Toreiz pie vēlēšanu urnām Latvijā devās 34% balsstiesīgo.

***

Pašvaldību vēlēšanu norise Rēzeknes un Varakļānu novadā sestdien ir mierīga, sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Viņa stāstīja, ka no iecirkņiem CVK parasti tiek ziņots tikai par būtiskiem starpgadījumiem, ko uz vietas esošie nevar atrisināt saviem spēkiem. Taču līdz šim būtiskas problēmas nav novērotas.

Arī informācijas tehnoloģijas strādā bez aizķeršanās. "Mēs skatāmies, kā cilvēki balso, kā sistēma strādā," atzina Bērziņa.

Viņa arī atgādināja, ka sestdien abos novados darbojas tikai 35 vēlēšanu iecirkņi, kas ir ievērojami mazāk nekā parasti vēlēšanās.

***

Sestdien notiekošajās vēlēšanās Varakļānu novadā fiksēts priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpums, informēja Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe.

Likumsargi par notikušo sākuši administratīvā pārkāpuma procesu un skaidro notikušā apstākļus.

Arī Rēzeknes novadā sestdien sākts administratīvā pārkāpuma process par iespējamu priekšvēlēšanu aģitāciju vēlēšanu dienā.

Priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpums, līdzīgi kā Varakļānu novadā, fiksēts ārpus vēlēšanu iecirkņiem.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sestdien saņēmis ziņojumus par diviem iespējamiem pārkāpumiem, sacīja biroja pārstāve Paula Vilsone.

Vienā gadījumā iedzīvotājs ziņojis par kādu ierakstu sociālajos tīklos. Ieraksts nav bijis kāda politiskā spēka vai deputāta kandidāta apmaksāts, tāpēc tas nav uzskatāms par likuma pārkāpumu. Tāpat KNAB ziņots par Rēzeknes novada Bekšos vidē izvietotu plakātu. Šajā gadījumā informācija nodota izvērtēšanai policijai.

***

Jau ziņots, ka sestdien notiekošajās vēlēšanās Varakļānu novadā fiksēts priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpums. Likumsargi par notikušo sākuši administratīvā pārkāpuma procesu un skaidro notikušā apstākļus.

Varakļānu novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Ščucka skaidroja, ka pārkāpums ir noticis ārpus iecirkņa teritorijas.

Vēlēšanās Rēzeknes un Varakļānu novados šodien būs iespējams nobalsot līdz plkst.20.

Vēlēšanas abos šajos novados notiek trīs mēnešus vēlāk nekā citās pašvaldībās, jo novadu aprises ietekmēja Satversmes tiesas lēmums, kas liedza Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.

Tiesības piedalīties vēlēšanās ir Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrētā dzīvesvietā Rēzeknes novadā vai Varakļānu novadā vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas vai kuriem attiecīgajā pašvaldībā pieder nekustamais īpašums.

Vēlētāji var balsot jebkurā tuvākajā iecirknī sava vēlēšanu apgabala robežās. Balsošanas dokuments vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība. Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiks lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs, kurā tiks atzīmēts, ka vēlētājs nobalsojis.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus, vēlētājiem vēlēšanu iecirkņos būs jāievēro drošības pasākumi - jāietur divu metru distance, jādezinficē rokas, jāvelk sejas maska, kā arī ieteicams lietot savu pildspalvu. Ja vēlētājam to nebūs līdzi, vienreizlietojamo sejas masku un pildspalvu varēs saņemt iecirknī.