Tie, kas var atļauties, svētku brīvdienas pavadījuši ārpus Latvijas

Latvijas iedzīvotāji svētku brīvdienas izvēlējušies pavadīt gan tepat Latvijā, gan arī ārvalstīs, bet izvēle bijusi atkarīga no pieejamajiem finanšu līdzekļiem, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja aptaujātie tūrisma nozares pārstāvji.

Kā klāsta tūrisma kompānijas "Kaleva Travel" mārketinga vadītājs Pauls Gusts, novembra brīvdienās, tāpat kā skolēnu brīvlaikā, populārākie ir tā sauktie nedēļas nogales ceļojumi, kuri tiekot rezervēti jau vasaras beigās.

"Tas skaidrojams ar to, ka novembra brīvdienas ir tikai Latvijas iedzīvotāju priekšrocība un šis ir tā sauktais nesezonas periods, kad iespējams ceļot krietni lētāk nekā citās brīvdienās. Izrauties uz pāris dienām no ikdienas cilvēki dodas ar čarterreisiem uz Horvātiju, Īslandi, Turciju, ar prāmjiem uz Stokholmu vai Helsinkiem. Tāpat tiek izpirktas arī lētās aviobiļetes, piemēram, uz Berlīni, Prāgu, Barselonu un Milānu. Taču bez uzmanības nepaliek arī izbraucieni uz kaimiņzemēm - Pērnavas un Druskininku ūdens parkiem," stāsta Gusts.

Viņš arī min, ka šādu īso ceļojumu priekšrocības ir iespēja veidot individuālas programmas, iespējas aviokompāniju pakalpojumus saņemt par speciālām cenām, tāpat var saņemt arī nedēļas nogales atlaides viesnīcām, auto īrei un izklaidei, turklāt ceļotgribētājiem nav jāpiesaka papildu atvaļinājums.

Arī tūrisma aģentūras "Kolumbs" tiešsaistes projektu vadītāja Ance Ciekure-Baltaviča norāda, ka šajās brīvdienās ceļo tie Latvijas iedzīvotāji, kas nevarot atļauties ilgus ceļojumus.

"Jau pirms laba laika uz šīm brīvdienām tika izpirkti ceļojumi, piemēram, uz Romu šajās dienās no Latvijas aizbrauca 64 ceļotgribētāji. Taču, pēc mums pieejamās informācijas, šajās četrās brīvdienās Latvijas viesnīcās vēl ir brīvas vietas, savukārt, piemēram, Igaunijas viesnīcas esot pārpildītas ar mūsu valsts tūristiem. Tas varētu nozīmēt, ka tie, kuriem ir pietiekami naudas līdzekļi, ceļo ārpus Latvijas vai vismaz uz kaimiņvalstīm, bet pārējie bauda brīvdienas tepat Latvijā," atzīmē Ciekure-Baltaviča.

Tāpat arī tūrisma eksperts Aigars Smiltāns akcentē, ka šīs četras dienas Latvijas iedzīvotāji izmanto kā mazo atvaļinājumu un atkarībā no brīvi tērējamo līdzekļu pieejamības dodas tuvākos vai tālākos ceļojumos.

"Ceļojumi var būt SPA dienas Igaunijā vai tepat Latvijā, draugu apciemošana Eiropā vai arī iepirkšanās tūre kādā no Eiropas pilsētām, ar kurām ir tiešie avioreisu savienojumi," uzsver Smiltāns.

Svarīgākais