Tieslietu ministrs notārei Ingai Muciņai piemēro disciplinārsodu

© f64.lv, Oksana Džadana

Notārei Ingai Muciņai tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) 7.septembrī piemērojis disciplinārsodu - rājienu.

Tieslietu ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs (JKP) aģentūrai LETA, neminot personas vārdu, sacīja, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) ir pieņēmis lēmumu uzlikt disciplinārsodu Rīgas apgabaltiesas zvērinātai notārei, izsakot rājienu, lai paustu nosodījumu par formālu attieksmi likuma piemērošanā un novērstu šādas situācijas turpmāk.

Pārbaudes gaitā notāres profesionālajā darbībā tika konstatēts Vekseļu likuma un ar to saistīto valdības izdoto noteikumu par vekseļa protesta akta paraugiem pārkāpums. Pārbaudē secināts, ka ar savu rīcību notāre ir nodarījusi kaitējumu notariāta institūtam un ir diskreditējusi to.

Disciplinārlietā tika izvērtēti gan sūdzībā norādītie apstākļi un notāres paskaidrojumi, gan Latvijas Zvērinātu notāru padomes viedoklis un Zvērinātu notāru disciplinārlietu komisijas atzinums, kā arī no Rīgas tiesas apgabala prokuratūras saņemtās ziņas.

Tieslietu ministrijā uzsver, ka disciplinārās atbildības mērķis ir ne tikai sodīt amatpersonu, bet arī aizsargāt sabiedrību un vairot tās uzticēšanos valsts varai.

Izvērtējot visus disciplinārlietas materiālus, tika atzīts, ka zvērinātas notāres rīcībā ir konstatējams disciplinārpārkāpums.

Vitenburgs informēja, ka Vekseļu likums nepārprotami noteic, ka notāram pirms vekseļa protesta sastādīšanas ir jāizdara uzaicinājums vekseļa devējam izpildīt savas saistības. Disciplinārlietas izmeklēšanas rezultātā secināts, ka konkrētajā gadījumā uzaicinājums nav izdarīts, jo mēģinājumu izdarīt uzaicinājumu nevar uzskatīt par izdarītu uzaicinājumu. Disciplinārlietā esošo faktu pārbaudē konstatēts, ka notāres rīcība neatbilst likumā izvirzītajiem notāra darbības kritērijiem un likumā paredzētajai rīcībai vekseļa protesta sastādīšanā.