Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes pabalstu pagaidām neatņems; veiks reformu

Valdība pagaidām atlikusi domu par ģimenes valsts pabalsta atcelšanu ģimenēm, taču tuvākā pusgada laikā būs jāveic šī pabalsta reforma.

Par ģimenes valsts pabalsta nākotni, kā arī par nodokļa sloga pieaugumu šodien spriež Nacionālajā Trīspusējā sadarbības padomē - valdības pārstāvji kopā ar darba devējiem un arodbiedrībām.

Lai samazinātu budžeta izdevumus, valdība plānoja ģimenes valsts pabalstu nemaksāt cilvēkiem, kuri nav trūcīgi, bet trūcīgām ģimenēm pabalstu maksāt dubultā apmērā par bērnu. Pašlaik pabalsts par katru bērnu ir astoņi lati mēnesī.

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) norāda, ka Labklājības ministrija nekad nepiekritīs šī pabalsta atcelšanai vispār, jo, lai arī mazs, tas tomēr ģimenēm ir nozīmīgs atbalsts. Premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) informēja, ka LM tāpēc ir uzdots sagatavot pabalsta reformu pusgada laikā.

I. Jurševska pauda uzskatu, ka pabalstu varētu maksāt ne tikai trūcīgajiem, bet cilvēkiem ar lielākiem ienākumiem, piemēram, 120 latu mēnesī uz vienu ģimenes locekli. "Starptautiskie aizdevēji skatās šauri- tikai trūcīgajiem maksāt, mēs tomēr uzskatām, ka lielākai sabiedrības daļai tas pienāktos," saka ministre. LM jau esot sākusi sarunas ar pašvaldībām, jo nākotnē šo pabalstu varētu maksāt pašvaldības un to sauktu par ģimenes pabalstu. "Reformas varētu notikt, bet ne ātrāk kā pēc gada," tā ministre.

Pašlaik ģimenes valsts pabalstu saņem 330 000 bērni, apmēram 5% Latvijas ģimeņu ir atteikušās no šī pabalsta. Latvijā pašlaik ir 180 000 cilvēku ar trūcīgā statusu. Tiesa, Labklājības ministrija evar atbildēt uz jautājumu, cik no trūcīgajiem ir ģimenes ar bērniem.

Aptuvenas aplēses liecina, ja ģimenes valsts pabalsts tiktu maksāts tikai trūcīgajiem, to nesaņemtu ap 300 000 bērnu.

Valdība ārkārtas sēdē šodien turpinās skatīs ar budžetu saistītus jautājumus.