Eiropā meklēs naudu jaunam Latvijas sabiedriskajam medijam

Jau nākamā gada vasarā ierēdņi varētu ķerties pie 50 miljonu latu piesaistes no Eiropas resursiem, lai nākotnē Latvijā izveidotu jaunu sabiedrisko mediju. Tādā veidā varēs realizēt Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) ierosinājumu par nepieciešamību apvienot Latvijas Radio (LR) un Latvijas televīziju (LTV). EBU uzskata, ka tik mazā valstī kā Latvija divu atsevišķu sabiedrisko mediju menedžmentu pastāvēšana nav lietderīga.

Par šiem plāniem valdību informējusi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), kuras iecere ir iekļauta Ārlietu ministrijas (ĀM) darba plānos, lai piesaistītu finansējumu jaunā medija izveidei.

"ĀM kopā ar Finanšu ministriju, gatavojoties sarunām par Eiropas Savienības (ES) finanšu kopainu 2014.–2020. gadam, ir apkopojusi informāciju par Latvijas vajadzībām un interesēm, nākamajā plānošanas periodā. Šī informācija tiek izmantota, lai precīzi definētu Latvijas pozīciju ES budžeta pārskata sarunās (Komisija paziņojumu publicēja šā gada 19. oktobrī) un nākamās finanšu kopainas 2014.–2020. gadam sarunās, kuras plānots uzsākt 2011. gada vasarā," Neatkarīgajai apstiprina ĀM.

Pēc provizoriskām aplēsēm, ES līmenī sarunas par Eiropas naudas sadali varētu pabeigt 2012. gada beigās vai 2013. gada sākumā. Un tas nozīmē, ka tikai pēc tam, ja Eiropā pieņems pozitīvu lēmumu, Latvija varēs sākt domāt par jaunā sabiedriskā medija izveidi.

"Minētajos 50 miljonos latu ir pilnīgi jaunas ēkas, infrastruktūras, tehnikas iegādes un apmācību organizēšanas izmaksas. Valdība koncepciju par jauna sabiedriskā medija izveidi apstiprināja jau 2007. gada vasarā, un tā paredz, ka uz vienotas platformas apvienos LR ar LTV, klāt piesaistot arī internetu," komentē NEPLP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece. Viņa piebilst, ka bez Eiropas finansiāla atbalsta jaunu sabiedrisko mediju ar padomei atvēlētajiem esošajiem līdzekļiem neizdosies izveidot.

Lai pamatotu naudas pieprasījumu, padome iecerējusi izmantot auditorkompānijas Ernst & Young ziņojumu par LTV un LR apvienošanu.

Svarīgākais