Valdība nākamnedēļ lems par priekšlikumiem valsts kredītreitinga uzlabošanai

Valdība nākamās nedēļas 23.novembra sēdē skatīs Finanšu ministrijas sagatavoto ziņojumu par Latvijas valsts kredītreitingu, faktoriem, kas to ietekmē, un priekšlikumiem kredītreitinga uzlabošanai.

Jautājums iekļauts sēdes slēgtajā daļā un papildus materiāli pagaidām nav publiski pieejami.

Šā gada jūnijā ar premjera Valda Dombrovska (Vienotība) rīkojumu tika izveidota atbildīgā darba grupa, lai aktīvi iesaistītos Latvijas valsts kredītreitinga noteikšanas procesā un nodrošinātu vienota viedokļa sniegšanu par situāciju Latvijā, kas var ietekmēt valsts kredītreitingu. Ar ziņojumu valdībā darba grupai bija jānāk līdz 1.novembrim.

Jau ziņots, ka septembrī starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" pārvērtēja Latvijas nākotnes vērtējumu un paaugstināja to no negatīva uz stabilu.

No negatīva uz stabilu Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējums mainīts, pamatojoties uz finanšu un ekonomiskās situācijas uzlabošanos Latvijā, kā arī valsts ārējās likviditātes rādītāju pozitīvajām tendencēm.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka trīs pazīstamākās starptautiskās reitinga aģentūras "Moody's Investors Service", "Fitch Ratings" un "Standard & Poor's", kā arī Japānas reitingu aģentūra "R&I".

"Moody's" Latvijai patlaban devis novērtējumu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā "Baa3" līmenī.

"Standard & Poor's" novērtējums ir "BB", "Fitch Ratings" dotais reitings ir "BB+", un arī "R&I" Latvijai devusi novērtējumu "BB+".

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais