Izsludināti grozījumi policijas likumā, kas ļauj ostas pārvaldei izveidot ostas policiju

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir izsludinājis grozījumus likumā par policiju, kas atļauj ostas pārvaldei izveidot ostas policiju.

Grozījumos paredzēts, ka ostas policijas pienākumos ir likumpārkāpumu profilakse ostas teritorijā, apsardzes un caurlaižu režīma nodrošināšana ostā, par administratīvo pārkāpumu izdarīšanu ostas teritorijā aizturētu personu apsargāšana, to pašvaldības izdoto ostas noteikumu un sabiedriskās kārtības noteikumu ievērošanas kontrole, par kuru pārkāpšanu paredzēta administratīvā atbildība, administratīvā pārkāpuma lietu sākšana, izskatīšana un pieņemto lēmumu izpildes kontrole, Valsts policijas un Drošības policijas atbalstīšana sabiedrības drošības garantēšanā un noziedzības apkarošanā.

Ja ostas policija saņems ziņas par to, ka tiek gatavots vai ir izdarīts likumpārkāpums, kura izskatīšana nav tās kompetencē, ostas policijai būs jāveic nepieciešamie pasākumi likumpārkāpuma novēršanai, pārkāpēja aizturēšanai, notikuma vietas apsargāšanai un nekavējoties par to jāpaziņo kompetentajai valsts pārvaldes iestādei, kā arī jānodod tai likumpārkāpējs un dokumenti par viņu. Šajos gadījumos valsts pārvaldes iestāžu amatpersonu norādījumi būs saistoši ostas policijas darbiniekiem.

Ostas policijas darbinieku skaitu noteiks attiecīgā ostas pārvalde. Ostas policijas sastāvā varēs būt tās priekšnieks, viņa vietnieki, vecākie inspektori, inspektori un jaunākie inspektori, kā arī vecākie kārtībnieki, kārtībnieki un jaunākie kārtībnieki. Ostas policisti savus pienākumus pildīs iekšlietu ministra apstiprinātajā vienota parauga formas tērpā.

Ostas policijas darbiniekiem ir tiesības viņu kompetencei atbilstošā apmērā un šā likuma noteiktajā kārtībā lietot fizisku spēku, speciālos līdzekļus, speciālos transportlīdzekļus, izmantot dienesta suņus un zirgus un ievietot aizturētās personas pagaidu turēšanas vietās.

Speciālos līdzekļus, kurus būs tiesīgi lietot ostas policijas darbinieki, kā arī šo speciālo līdzekļu lietošanas kārtību noteiks Ministru kabinets. Ostas policijas darbiniekiem būs tiesības šā likuma noteiktajā kārtībā un paredzētajās situācijās pielietot šaujamieročus.

Par ostas policijas darbinieku varēs būt persona, kura ir pilngadīgs Latvijas pilsonis, nav sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu - neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, nav notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, atbrīvojot no soda, nav saukta pie kriminālatbildības par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, izņemot gadījumu, kad persona ir saukta pie kriminālatbildības, bet kriminālprocess pret to izbeigts uz reabilitējoša pamata, ir ieguvusi vismaz vidējo izglītību.

Par ostas policijas priekšnieku un viņa vietnieku varēs pieņemt darbā personu, kura atbilst iepriekš minētajām prasībām, bet ir ieguvusi augstāko izglītību.

Ostas policijas priekšnieku un viņa vietnieku varēs pieņem darbā pēc tam, kad rakstveidā saņemta iekšlietu ministra piekrišana.

Likumprojektā paredzēts, ka ostas policija tiek finansēta no attiecīgās ostas pārvaldes līdzekļiem.

Ostas policijas izveidošana Rīgas brīvostā varētu izmaksāt miljonu latu, aģentūrai LETA iepriekš atzina brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC).

Pēc Amerika teiktā, aptuveni miljons latu būšot jāiegulda, ja pilnīgi viss būs jāiegādājas no jauna - formas, ekipējums un cits nepieciešamais aprīkojums policijas darbības uzturēšanai. Protams, ja kaut ko izdosies pārņemt no policijas, tad izmaksas būšot mazākas.

Ostas policijas uzturēšanas izmaksas gadā varētu būt aptuveni tikpat lielas, kādas prasa patlaban ostas apsardzi nodrošinošā Valsts policijas pakļautībā esošā apvienība "Apsardze" - līdz pusmiljonam latu. Šīs izmaksas patlaban solidāri sedzot brīvostā strādājošie uzņēmumi.

Ameriks uzsvēra, ka ostas policijas ieviešana atbrīvotu uzņēmējus no šīs maksas. "Ar šīs policijas ieviešanu no uzņēmējiem vairs nekas netiktu iekasēts, visu segtu brīvosta," norādīja brīvostas valdes priekšsēdētājs.

Pretēji iepriekš plānotajam Valsts policijas (VP) apvienība "Apsardze" turpinās apsargāt Rīgas brīvostu līdz pat 2011.gada 1.janvārim, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāve Gunta Skrebele.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais