Vairums ļaužu vēlētos kombinēto darba laiku no mājām/biroja, noskaidrots pētījumā

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Latvijā 54% iedzīvotāju dotu priekšroku kombinētajam darba laikam, apvienojot darbu birojā ar darbu ārpus tā vismaz reizi nedēļā, liecina starptautiskās informācijas tehnoloģiju (IT) līzinga kompānijas "Grene" veiktā aptauja.

Pēc aptaujas datiem, ka aizvadītā gada laikā vismaz daļēji attālināti strādāja 32% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Vienlaikus aptaujā secināts, ka par nepieciešamāko darba devēja atbalstu attālinātā darba kvalitatīvai veikšanai 63,9% respondentu minējuši palīdzību mājas biroja iekārtošanā.

Starp lielākajiem izaicinājumiem saistībā ar strādāšanu attālināti 32,3% respondentu atzīmējuši komunikācijas trūkumu ar darba kolēģiem, bet 18,6% vēlētos apmeklēt semināru par attālinātā darba organizēšanas principiem, produktivitātes paaugstināšanai.

"Grenke" grupā ietilpstošā SIA "GC Leasing Baltic" direktors Antons Kovaļovs atzīmēja - lai arī aptaujas dati rāda, ka vairums Latvijas darba ņēmēju dotu priekšroku apvienot darbu no mājām ar darbu birojā, tam ir nozīmīgi izaicinājumi. "Proti, darbs mājās - telpās, ko vienlaicīgi izmanto arī pārējie ģimenes locekļi un mājdzīvnieki var kļūt ne vien mazāk produktīvs, bet var arī atstāt ietekmi kā uz darbinieku nogurumu, tā arī mentālo stāvokli ilgtermiņā. Turklāt, šajā situācijā personālam izteikti pietrūkst kā neformālās komunikācijas ar kolēģiem, tā arī veselīgas domu apmaiņas ikdienā jaunu radošu risinājumu radīšanai kārtējo uzdevumu veikšanai," viņš pauda.

Viņš atzīmēja, ka arī "Grenke" aptaujā par lielākajiem izaicinājumiem produktīvai dienai mājas birojā aptaujātie minējuši esošo mājas vidi, kas rosina slinkot; kā arī grūtības sadalīt uzmanību starp profesionālajiem pienākumiem un uzmanību ģimenes locekļiem. Katru no šiem faktoriem ir atzīmējuši 16,1% respondentu.

Starp attālinātā darba produktivitāti veicinošajām priekšrocībām Latvijas iedzīvotāji visbiežāk minējuši ceļā ietaupīto laiku (37,5%) un iespēju patstāvīgi plānot darba ritmu (37,5%). Savukārt kā būtiskākos ieguvumus - naudas (37,4%) un laika (29,3%) ietaupījumu un mazāku uzmanības nepieciešamību ārējam izskatam (28,3%).

"Grenke" aptaujā par attālināto nodarbinātību Latvijā, kas norisinājās šā gada augustā, aptaujājot 1009 respondentus vecumā no 18 līdz 55 gadiem visā Latvijā.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".