Covid-19: Latvijā atklāti 237 jauni inficēšanās gadījumi; mirušas piecas personas [papildināts]

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pirmdien Latvijā veikti 41 310 Covid-19 izmeklējumi. Reģistrēti 237 jauni inficēšanās gadījumi ar koronavīrusu, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

SPKC ziņo, ka no visām inficētajām personām, 206 nav vakcinējušās pret Covid-19, savukārt 31 sasirgušais ir saņēmis poti pret koronavīrusu.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti pieci Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

Divi cilvēki miruši vecumā no 60 līdz 69 gadiem, viens cilvēks vecumā no 70 līdz 79 gadiem un divas personas vecumā no 80 līdz 89 gadiem.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 0.6%.

Divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir 122.1.

Latvijā līdz šim Covid-19 laboratoriski apstiprināts kopumā 142 637 cilvēkiem, bet miruši 2578 ar šo slimību sasirgušie.

Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējo 14 dienu laikā kopumā inficējušies 2312 cilvēki, bet pārējie tiek uzskatīti par slimību pārslimojušiem.

Kopš pagājušās nedēļas Latvijā sākta skolēnu masveida testēšana pret Covid-19 pirms mācību gada sākuma. Iepriekš veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) brīdināja, ka, sākot testēt visus skolēnus, Covid-19 saslimstības rādītāji valstī noteikti pieaugs.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", 14 dienu kumulatīvajam Covid-19 gadījumu skaitam uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedzot 100 un sasniedzot 120, tiks ieviestas jaunas epidemioloģiskās drošības prasības.

Minētie noteikumi paredz, ka gadījumā, ja konstatē saslimstības pieaugumu, SPKC oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicē attiecīgu informāciju par epidemioloģiskās drošības stāvokli, kurā nepieciešams pastiprināt epidemioloģiskās drošības pasākumus. Jauni epidemioloģiskās drošības pasākumi tiek piemēroti trešajā darbdienā pēc minētās informācijas publicēšanas.

Izmaiņas epidemiolģiskās drošības prasībās attiektos uz pakalpojumu sniegšanu un cilvēku atļauto pulcēšanas skaitu, piemēram, sporta nodarbībās, sabiedriskajā ēdināšanā un tirdzniecībā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka valdības līmenī varētu tikt spriests par nedaudz atšķirīgu pieeju epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešanā, nekā minēts spēkā esošajos noteikumos.

Latvijā

Šā gada septembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde, aizturot organizētu noziedzīgu grupu, Rīgā pārtrauca kāda striptīzkluba darbību. Tur ilgstoši bija plaucis sutenerisms. Par šo noziegumu aizdomās tiek turētas piecas personas, četrām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.