Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

ST vērtēs politisko partiju finansēšanas kārtību

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi lietu par normu, kas nosaka valsts finansējuma piešķiršanas kārtību partijām un liedz valsts finansējumu tikai pašvaldību vēlēšanās startējošām partijām, informēja tiesā.

Lieta ierosināta pēc politiskās partijas "Mēs - Talsiem un novadam" iesnieguma. Partija ir dibināta 2017.gada februārī ar mērķi veicināt Latvijas un īpaši Talsu novada iedzīvotāju interešu aizstāvību un īstenošanu. Partija ar atsevišķu kandidātu sarakstu ir piedalījusies 2017.gada 3.jūlija Talsu novada domes vēlēšanās un ieguvusi trīs deputātu vietas, kā arī Talsu novada domes šī gada 5.jūnija vēlēšanās, kurās ieguva četras deputātu vietas.

Partija lūdz ST izvērtēt Politisko organizāciju finansēšanas likuma 7.1 panta pirmās daļas 2.punkta atbilstību Satversmes 91.panta pirmajam teikumam.

Politisko organizāciju finansēšanas likuma 7.1 panta pirmās daļas 2.punkts nosaka, ka politiskajai organizācijai, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, piešķir valsts budžeta finansējumu kalendāra gada laikā 0,50 eiro apmērā par katru iegūto balsi pēdējās pašvaldības domes vēlēšanās. Satversmes 91.panta pirmais teikums nosaka, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.

Saskaņā ar apstrīdēto normu valsts budžeta finansējums tiek piešķirts vienīgi politiskajām organizācijām, par kurām Saeimas vēlēšanās balsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju.

Partijas "Mēs - Talsiem un novadam" ieskatā tas radot šādām politiskajām organizācijām acīmredzamas un ievērojamas priekšrocības iepretim partijām, kas ir ievēlētas pašvaldības domē, bet nav piedalījušās Saeimas vēlēšanās. Šāda kārtība ir īpaši nevienlīdzīga pret partijām, kas ievēlētas pašvaldības domē, bet nav piedalījušās Saeimas vēlēšanās, citstarp tādēļ, ka valsts budžeta finansējums tiek piešķirts arī par katru iegūto balsi pašvaldību vēlēšanās.

Tādējādi apstrīdētā norma pārkāpjot Satversmes 91.panta pirmajā teikumā nostiprināto tiesiskās vienlīdzības principu.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 1.novembrim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir nākamā gada 31.janvāris.